Osmanlı padişahı İkinci Abdülhamid döneminde yapımı planlanan, Karadeniz'i İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Akdeniz'e bağlayacak Karadeniz-Akdeniz Yolu projesinin Ordu ayağındaki çalışmalar 2015 yılında tamamlanacak.

Tarihi Dere Yolu olarak da bilinen Karadeniz-Akdeniz projesinin Ordu ayağında sürdürülen çalışmalara ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Vali Kenan Çiftçi, projede zaman zaman iyileştirmeler yapıldığını söyledi.

İLK ETAP 2014 SONUNA KADAR BİTECEK

Üç etaptan oluşan projenin Ordu ayağındaki çalışmaların 2015 yılında tamamlanmasının planlandığını ifade eden Çiftçi, şöyle konuştu:

"Projenin Ordu bölümünde çalışmalar üç etap halinde devam ediyor. 14 kilometrelik ilk etabı 2014 yılı sonuna kadar bitecek. İç Anadolu'da veya doğuda '14 kilometre yol yaptım' deseniz 'nedir bu' diye düşünülür ama buradaki 14 kilometrelik yol şunu ifade ediyor, 1 saat 10 dakikada gittiğiniz mesafeyi 10 dakikaya indiriyorsunuz. Yani benim Mesudiye'ye araba ile gitmem yaklaşık 3 saat. 3 saatte ben kendi ilçeme gidebiliyorum. Aslında çok uzak değil, 120 kilometre civarında. Şimdi bu yol ile 32 kilometre kısalıyor ancak daha önemlisi 3 saatlik mesafeyi 50 dakikada gideceğiz. Müthiş bir zaman tasarrufu oluyor."

''BU YOL YILLARIN HAYALİ''

Vali Çiftçi, Karadeniz-Akdeniz Yolunun yılların hayali olduğunu belirterek, "Bu bizim olmazsa olmazımız. Yol medeniyettir, yolunuz yoksa nereye gideceksiniz. Zannediyorum 2015 yılı sonuna kadar yolun Mesudiye'ye kadar olan alanı bitirilmiş olacak. Zaten Sivas bölümünde inşaatlar da devam ediyor. Bittiğinde Ordu'yu Sivas'a oradan da Akdeniz'e bağlayacak bir yol bu. Artık proje tamamlandığında İç Anadolu illerinde yaşayan vatandaşlarımız 2 saat içinde denizle buluşacak" ifadelerini kullandı.

''UFKUMUZU AÇACAK BİR PROJE''

Projenin her kesimin ufkunu açan bir proje olduğunu vurgulayan Vali Çiftçi, şöyle devam etti:

"Hakikaten binlerce insanı buraya getirecek, ufkumuzu açacak bir proje. Bir kenara not edelim, 2015 yılında söz konusu projenin tamamlanmasıyla 2023 yılına gelindiğinde Ordu'nun nüfusu 1,5 milyon olacaktır. Kesinlikle ikiye katlar. Çünkü buranın her tarafı değerli. Şu an bile birçok vatandaşımız ilimizde yatırım yapmak için girişimde bulunmaya başladı."

KARADENİZ-AKDENİZ YOLU PROJESİ

Ordu'yu Sivas üzerinden Hatay ve İskenderun'a bağlaması amaçlanan Karadeniz-Akdeniz Yolunun toplam uzunluğu 600 kilometre. Ordu sınırları içindeki uzunluğu 88 kilometre olan yolun yaklaşık 12 kilometrelik bölünmüş yol kısmı tamamlandı. Proje bünyesinde 11 bin 977 metre uzunluğunda 22 tünel bulunuyor. Ordu sınırları içindeki çalışmaları yaklaşık 315 milyon liraya mal olması beklenen Karadeniz-Akdeniz Yolunun, 2015 yılında tamamlanması hedefleniyor.