AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Şanlıurfa Milletvekili Nurettin Nebati, iki günde Telabyad’dan Türkiye’ye sığınanların sayısının 18 bine ulaştığını söyledi. Nebati, Türkmenlerin Islahiye, Kürtlerin Suruç, Arap kökenli vatandaşların ise Derik’teki mülteci kamplarına yerleştirildiğini ifade etti.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Şanlıurfa Milletvekili Nurettin Nebati, çatışmaların yaşandığı Suriye sınırına gelerek incelemede bulundu. Telabyad’dan kaçanların sığındığı sınıra gelen Nurettin Nebati burada yaptığı açıklamada, 2 gün içinde Türkiye’ye sığınanların sayısının 18 bine ulaştığını söyledi. Türkiye gelen sığınmacılardan bir kısmının burada akrabaları yanına yerleştiğini dile getiren Nebati, bir kısmının da çadır kentlere gönderildiğini kaydetti.

Nebati, "İçler acısı bir durum var. Günlerdir Telabyad koalisyon uçaklarınca bombalanırken bir taraftan doğu ve batıdan PYD saldırıyor. Buradaki vatandaşlar sınırımıza yığıldı. Dün 4 bini aşkın kişiyi aldık, bugün itibari ile 18 bine yaklaşmış. Görmüş olduğunuz üzere 3 -4 bin kişi bekliyor. Anne, baba, çocuklar maalesef canhıraş bir şekilde yaşadıkları yerleri terk etmek durumundalar. Taşıyabildikleri malzemeleri alıp ülkemize sığınıyorlar. AFAD geçişleri sağlıyor. Bu geçişler esnasında mümkün olduğunca insani gereksinimler karşılanmaya çalışılıyor." dedi.

Gelen mültecilerin çoğunun akrabalarının yanına yerleştiğini ifade eden Nebati, "Gelenlerin çoğunun akrabaları burada yanlarına yerleşiyorlar. Akrabası olmayanlar ise AFAD çadırlarında Derik’te, Mardin’de ve Islahiye’de yerleştirilerek bunların konaklaması sağlanmış oluyor. Bundan sonrasına söylenecek bir söz yok, tamamen insanlık dramı. Aç susuz bir şekilde kendilerini bu kapıya atmış olan insanlara yardım etmek bizlere kalmış bir şey." şeklinde konuştu.

Nebati, Türkmenlerin Islahiye, Arap kökenli Suriyelilerin Derik, Kürt kökenli mültecilerin ise Suruç’taki mülteci kamplarına gönderildiğini anlattı.