Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla Rize Emniyet Müdürlüğü eski İstihbarat Şube Müdürü’nün de aralarında bulunduğu 2 polis hakkında yakalama kararı çıkartıldı, 6 polis memuru ifadesi alınmak üzere emniyete çağrıldı. Avukat Selman Bitiş, müvekkillerinin, seçimler öncesi bir algı operasyonu oluşturmak adına gözaltına alındığını söyledi.

2012-2014 yılları arasında bazı siyasetçiler ve iş adamlarına yönelik dinlemelerin usulsüz yapıldığı iddiası ile Rize Cumhuriyet Savcılığı tarafından bazı polis memurları hakkında soruşturma başlatıldı. Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı’nın devraldığı soruşturma kapsamında dün, Rize İl Emniyet Müdürlüğü KOM ekipleri tarafından sabah saatleri itibariyle haklarında yakalama kararı çıkartılan Rize Emniyet Müdürlüğü eski İstihbarat Şube Müdürü M.Ş.M, ve İstihbarat Şube Müdür yardımcısı V.A’nın evlerine baskın yapıldı. Şahıslar evlerinde bulunamadı. Diğer polis memurları B.E, S.K, İ.T, M.Y, T.Ü de KOM ekiplerince ifadeleri alınmak üzere emniyete çağrıldı. Yakalama kararı çıkartılan ve ifadesi alınan polis memurlarına, ‘suç örgütü kurmak, örgüte üye olmak, özel hayatın gizliliği, usulsüz dinleme, kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydetme, haberleşmenin gizliliği’ gibi suçlamalar yöneltiliyor.

8 kişiden 6’sı ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldı. İl dışında oldukları gerekçesiyle gözaltına alınamayan M.Ş.M ve V.A’nın ise ifade vermek üzere Erzurum İl Emniyet Müdürlüğü’ne gittiği öğrenildi.

Avukat Selman Bitiş, ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılan müvekkillerinin, seçimler öncesi bir algı operasyonu oluşturmak adına gözaltına alındığını vurguladı.

MÜVEKKİLLERİM SAVCI ERHAN ALTUN’UN AYAĞINA KADAR GİTTİ

2012-2014 yılları arasında yapılan bazı dinlemelerin usulsüz yapıldığı iddiası ile Rize Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldığını ve Erzurum Cumhuriyet Savcılığı tarafından soruşturmanın devamının yürütüldüğünü hatırlatan Bitiş, “Müvekkillerim haklarında bir dava olup olmadığını uzunca bir zaman öğrenemedi. Haklarında dava açıldığı yerel bir gazetede isimleri yer alınca ortaya çıktı. Müvekkillerim 25 Mayıs’ta Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı’nda davaya bakan Savcı Erhan Altun’un ayağına kadar gitti. Savcı, ifade vermelerine yönelik isteklerinin yer aldığı dilekçeleri kendilerinden aldı. İfade vermelerine gerek olmadığını sözlü bir şekilde bildirerek gidebileceklerini söyledi. Aradan 4 gün geçmeden ikisi hakkında yakalama kararı, altı kişi hakkında da ifadelerinin alınması kararı çıkarttı. Kaçma şüphesi olan adam kendi ayağıyla savcıya gider mi? Burada kasıtlı bir yakalama ve ifadeye başvurma kararı çıkartıldı.” dedi.

AVUKAT OLARAK ARAMALAR ESNASINDA BİZİM OLMAMIZI İSTEMEDİLER

Gözaltıların bilinçli olarak hafta sonuna denk getirildiğini öne süren Bitiş, şunları söyledi: “Operasyonu yürüten KOM Şube Müdürlüğü ekipleri, haklarında yakalama kararı olan M.Ş. M ve V.A’nın evlerinin aranması sırasında bizden vekaletname istedi. KOM ekiplerinin bizden vekaletname istemesi kanuna aykırıdır. Açıkçası, avukat olarak aramalar esnasında bizim olmamızı istemediler. Sadece ifadelerine başvurulacak olan diğer müvekkillerime gözaltına alınacakları gün Çaykur Rizespor-Galatasaray arasında oynanan maçta görev yazıldı. Görevli oldukları için il dışına çıkamazlardı. Bazıları maçtaki görevlerinin ardından ifade vermek üzere emniyete geldiler. Müvekkillerim bir yere kıpırdayamasın diye gözaltıları hafta sonuna denk getirdiler.”

DOSYA ÖZELLİKLE SEÇİM ÖNCESİNE GECİKTİRİLDİ

Avukat Bitiş, özellikle dinlemelerin yasa dışı olduğu, usulsüz olduğu iddianamelerinde yer aldığına dikkat çekerek açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Dinlemelerin hepsi yasal dinlemelerdi ve yasal olduklarına dair tüm delilleri sunduk. Nihayetinde 6 müvekkilim ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Haklarında yakalama kararı çıkartılan iki kişinin ise Erzurum’a giderek ifade vereceğini öğrendik. Bu tamamen seçimler öncesi bir algı operasyonu. Bu soruşturma 1 yıldan beri devam ediyor. Dosya özellikle bilerek geciktirildi ve bu zamana denk getirildi. İfadesine girdiğim müvekkillerim en fazla 10 kişiyi dinlemiş ve hepsi de yasal dinlemeler.”