Afyonkarahisar’ın MHP’li İhsaniye Belediyesi 2 yıldır peşinde olduğu itfaiye aracına bir türlü kavuşamadı. Köyleriyle birlikte 29 bin nüfusa hitap eden ilçede itfaiye aracı olmaması nedeniyle olası bir yangında can ve mal kaybından endişe ediliyor.
MHP'li İhsaniye İl Genel Meclisi Üyesi Hamit Çakır, kapanan 48 belediyenin itfaiyesi ve kepçeleri olduğunu hatırlatarak, “Bir tane itfaiye aracı bize verilebilirdi, ancak talebimiz kabul edilmedi. Bu talep eden AK Partili belediye olsaydı, çoktan verilirdi." diyerek, İl Genel Meclisinin tavrını eleştirdi. İhsaniyeli vatandaşlar da termal tesislerin yoğunlukta olduğu ve binlerce turistin bulunduğu bir bölgede itfaiye aracı olmamasına tepki gösterdi.

Afyonkarahisar’ın İhsaniye Belediyesi, 26 köy ve 4 belde olmak üzere 29 bin nüfusa hizmet veriyor. Ancak ilçede belediyenin çıkacak bir yangına müdahale etme şansı bulunmuyor. Kayıtlardan düşmüş eski bir itfaiye aracı ise yol ve ağaç sulamalarında kullanılıyor. 2014 yerel seçimlerinde MHP'den İhsaniye Belediye Başkanı seçilen Şaban Çabuk, İl Özel İdaresinden hibe olarak 2007'de verilen itfaiye aracının 2012 yılında Seyitgazi tarafında çıkan bir orman yangına gönderildiğini ancak ters esen rüzgar nedeniyle yangın ortasında kalarak hurda yığını haline geldiğini söyledi. Çabuk, geçtiğimiz yıl İl Genel Meclisinden (İGM) bir itfaiye talebinde bulunduklarını ancak bütçe olmadığı gerekçesiyle şimdiye kadar olumlu bir netice alamadıklarını belirtti. Bölgede çok sayıda termal tesisin bulunduğu ilçede belediyenin şu anda aktif bir itfaiye aracı bulunmadığını ifade eden Çabuk, hibe olmazsa önümüzdeki yıl bir itfaiye aracı almayı düşündüklerini anlattı. Çabuk, ilçede kayıtlardan düşmüş bir itfaiye aracının bulunduğunu hatırlatarak, onun da sık sık arıza yaptığını ve yol sulamalarında kullanıldığını dile getirdi.

“TERMAL BÖLGE HAVALİMANI VAR”

Çabuk, ilçe olarak yolların kesiştiği noktada olduklarını ifade etti. Çabuk, "Bizim bölgemiz aynı zamanda termal bir bölge olduğundan çok sayıda termal otel, apart otel ve tesis var. Orman alanları vardır. Merdivenli bir itfaiye aracına acil ihtiyacımız var. Yangın çıktığında biz oturamayız.” dedi. Çabuk, 26 köy 4 beldeyle birlikte 100 kilometrelik bir alanda 28 bin nüfusa hitap ettiklerini belirterek, 200 bin lira maliyeti olan itfaiye aracını çözüm olmaması halinde artık kredi çekip almaktan başka bir çareleri olmadığını, ancak kaynak bulmaları gerektiğini kaydetti.

MHP'li İhsaniye İl Genel Meclisi Üyesi Hamit Çakır da yanan araçla ilgili bütün raporları meclise sunarak sadece hibe verilen bu aracın yeninden verilmesini talep ettiklerini ancak şu ana kadar olumlu bir karar çıkmadığını söyledi. Çakır, nüfusu 2 bin altında kaldığından kapanan 48 belediyenin itfaiyesi ve kepçeleri olduğunu belirterek, “Bir tane itfaiye aracı bize verilebilirdi, ancak talebimiz kabul edilmedi. Bu talep eden AK Partili belediye olsaydı, çoktan verilirdi." diye konuştu.

30 Mart 2014 yerel seçimlerinde nüfusu 2 binin altında kaldığı için kanun gereği köye dönüşen 47 belediyeden İl Özel İdaresi'ne devredilen envanterde çöp aracı, itfaiye aracı, kepçe, kamyon, traktör, su tankı, otobüs, midibüs, otomobiller bulunuyor. Ancak araçlar bir yıldır adeta otoparkta çürümeye terk edilmiş durumda.