Hükümeti uyaran 200 aydın, 'Acil Çağrı' başlıklı açıklamada, “Ülkemiz bir süreden beri temel hukuk sınırlarını çiğneyen olağan dışı bir rejimle idare edilmektedir. Hukuk sistemine ‘paralel yapı’ ile mücadele gerekçesiyle yapılan müdahalelerle yargı bağımsızlığı ortadan kaldırılmış, iktidarın denetlenmesi imkânsızlaştırılmış, hukuk kurallarını hiçe sayan Saray’ın yönlendirdiği yeni bir vesayet rejimi oluşturulmuştur.” tespitinde bulundu.

Zaman Gazetesi'nin haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın inatla seçim faaliyeti yürüttüğünü hatırlatan aydınlar, “Yüzde 10 barajı ve diğer antidemokratik mevzuatla adil ve özgür bir seçimin engellenmiş olması yetmezmiş gibi, Cumhurbaşkanı’nın Anayasa’ya rağmen inatla seçim faaliyeti yürütmesi, durumu daha da sorunlu hale getirmektedir. Ne yapıp edip seçimden başkanlık sistemi çıkartma kararlılığı ile insanların kutsalları siyasete malzeme yapılmakta, toplumu zıtlaştırıcı dil yaygınlaştırılmaktadır.” diye konuştu. Aydınlar, Türkiye’de hukuk ve yargı bağımsızlığının kalmadığını belirtti.

Aydınlar, Erdoğan’ın ötekileştiren tehlikeli beyanlarda bulunduğunu kaydetti. Açıklamada, “Irak ve Suriye’deki mezhep savaşlarında yüz binlerce insanın katledildiği, inançsal düşmanlık ve katliamların yaygınlaştığı bir coğrafyada siyasetçilerin, Cumhurbaşkanı tarafından “Zerdüştlük”, “Alevilik”, “Yezidilik” imalarıyla ötekileştirilmesi ve hedef gösterilmesi, durumu daha da vahim hale getirmektedir. Bu ortamda HDP’nin barajı geçmemesi için yürütülen kampanya ile eşzamanlı olarak peş peşe fiziki saldırılara uğraması ve son olarak öldürme amacıyla yollanan bombalar endişelerimizi daha da artırmaktadır.” görüşlerine yer verildi. Yazılı olarak yapılan açıklamada, hükümete açık çağrı yapılarak, “Ortadoğu’nun kan gölüne döndüğü, Türkiye’nin adil bir seçime her zamankinden daha çok muhtaç olduğu bugün, hükümeti, Cumhurbaşkanı’nın toplumsal barışı ve hukuku hiçe sayan müdahalelerine teslim olmayarak, acilen huzurlu ve güvenli bir seçim ortamı sağlamaya çağırıyoruz.” görüşlerine yer verildi.

İŞTE BİLDİRİYE İMZA ATAN 200 AYDINDAN BAZILARI:

Prof. Ahmet İnsel, Akın Birdal, Prof. Ali Nesin, Aydın Engin, Ayşe Hür, Prof. Baskın Oran, Cafer Solgun, Celal Başlangıç, Celalettin Can, Cengiz Aktar, Cevat Öneş, Cezmi Ersöz, Eşber Yağmurdereli, Prof. Ferhat Kentel, Ferhat Tunç, Fethiye Çetin, Doç. Fikret Başkaya, Prof. Gencay Gürsoy, Prof. İbrahim Kaboğlu, İbrahim Betil, İsmail Beşikçi, Prof. Jale Parla, Kadir İnanır, Doç. Koray Çalışkan, Doç. Nuray Mert, Orhan Alkaya, Osman Kavala, Oya Baydar, Pelin Batu, Prof. Raşit Tükel, Prof. Seyfettin Gürsel, Prof. Şebnem Korur Fincancı, Prof. Tahsin Yeşildere, Av. Turgut Kazan, Ufuk Uras, Vedat Türkali, Prof. Yücel Sayman, Zülfü Livaneli.