Adana’dan Samsun Limanı’na ihracat ürünü narenciye götüren yaklaşık 200 kamyon ve TIR 3 gündür bir dinlenme tesisinde bekliyor. Firmalara ulaşamadıklarını söyleyen nakliyeciler, jandarmanın sorumluluğun kendilerinde olduğu yönündeki açıklamaları karşısında ise şoke oldu.

Adana’da Elgin Grup’a ait ihraç narenciye ürünlerini Samsun Limanı’na götüren yaklaşık 200 kamyon ve TIR Pelitli Başpınar Tesisleri’nde bekliyor. Şoförler 3 gündür tesislerde beklediklerini, firmalardan ise kimseye ulaşamadıklarını söyledi. Ürünlerin bozulmasından endişelenen şoförler, bir bu kadar aracın da Samsun Limanı’nda beklediğini belirtti. Jandarmanın sorumluluğun nakliye şoförlerine ait olduğunu söylediğini ifade eden şoförler, bu nedenle yola devam etmeleri gerektiğini, aksi halde suç işlemiş olacakları uyarısında bulunulduğunu vurguladı.

Şoförlerden İbrahim Dolaş, narenciyeleri Adana’dan alıp Samsun Limanı’na götürdüklerini belirterek, “Nakliye firması da ihracatçı firma da telefona cevap vermiyor. Kimseye ulaşamıyoruz, ne yapacağımızı bilmiyoruz.” dedi. Her araçta 40-45 bin TL’lik bir yük bulunduğunu açıklayan Dolaş, “Bunlar bekledikçe bozulma riski var. Şuanda yumuşamış, bu mal kendini bırakmış. İhracat malı böyle olmaz. İhracat malı parlak ve sağlıklı olacak. 3 gündür bunlar burada sıcak görüyor, soğuk görüyor, bozulup gidiyor, çöpe gidecek.” diye konuştu.

Fevzi Çelik ise şoförlerin ceplerinde para kalmadığını vurgulayarak, “5-6 araba benim kendimin var, hepsinin senetleri geçti. Burada 200 tane, 200 tane de Samsun’da yatan araba var. Şimdi bunların sonu ne olacak? Adam yükletiyor, bir gün fabrikanın önünde, bir gün diğer tesisin önünde, 2-3 gündür de burada yatırıyor, 5 gün de Samsun’da yatırıyor. Ondan sonra senetlerin hepsi protesto oluyor. Burada kimsenin cebinde para kalmadı. Elgin Grup bize yükletti, ne telefonlarımıza cevap veriyor hiçbir şey yapamıyoruz, mağdur olduk. Bize ne devlet yardım ediyor ne kimse…” ifadelerini kullandı.

KİMSE BİZE SAHİP ÇIKMIYOR!
Jandarmanın kendilerine yollarına devam etmeleri uyarısında bulunduğunu söyleyen Abdulkadir Özdemir ise kimsenin kendilerine sahip çıkmadığını anlattı. Ticaret Odası, şoförler cemiyetinden ilgi beklediklerini vurgulayan Özdemir, “Bu araba durduğu yerde 25-30 bin TL devlete para veriyor, hani nerede, bir taneniz arkamızda durun. Bu mallar çürüyecek, jandarma diyor sorumluluk size ait. Ben ne yaptım, ben bu kadar sahipsiz miyim, almışım elime 50-20 milyon kazanmak için şuraya gidip ucuz yemek yemek istiyorum, jandarma gelip diyor ki sorumluluk sana ait. Kim bize sahip çıkacak, bana cevap vermiyor, kimse cep telefonuna cevap vermiyor. Elgin Grup, Bereket Lojistik cevap vermiyor. Bir tanesi gelip bizimle ilgilensin.” dedi. İşletme sahibinin de müşteri gelmediğini gerekçe göstererek otoparkı boşaltmalarını istediğini kaydeden Özdemir, “Biz ne yapalım, yolları mı kapatalım? Yaklaşık 200’e yakın araç var. Bir de Samsun’da da yatan var. Cumartesi para verilecek denildi verilmedi, pazar verilecek denildi verilmedi. Jandarma gelip diyor ki, malın sorumluluğu size ait, devam edin gidin diyor. Ben paramı almadan nereye gidim, neyim var benim, hangi mazotla, hangi parayla gideyim, 5 TL cebimizde paramız kalmış. Yemek yiyecek paramız yok.” şeklinde konuştu.

Öte yandan Elgin Group yetkilileri kendilerine bu konuda bir şikâyet gelmediğini, sorumluluğun nakliye firmasında olduğunu belirtti. Nakliye firmasına ise ulaşılamadı.