MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri'nin yazılı soru önergesini yanıtlayan Güler, kayıp çocukların müracaatlarının zaman geçirilmeksizin adli makamlara bildirildiğini ve düzenlenen Kayıp Şahıs Bilgi Formu'nu bakanlığın Kaçakçılık İstihbarat, Harekat ve Bilgi Toplama Dairesi Başkanlığı'nın (KİHBİ) kayıp şahıslar programına kaydedildiğini aktardı.

ARAŞTIRMALAR BÖYLE YAPILMIŞ

2010 yılında hazırlanarak valiliklere gönderilen Kayıp Çocuk Rehberi çerçevesinde yürütülen çalışmalar ilave olarak, kayıp çocukların bulunmasının hızlandırılması amacıyla güvenlik güçleri ve ilgili diğer kurumların bilgi sistemlerinden, internet ve sosyal paylaşım sitelerinden araştırmalar yapıldığını bildiren Güler şu bilgileri verdi:

"Ayrıca, Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığı'nın internet sitesinden çocukların ebeveyn, veli, vasi veya yakınlarınca alınması gereken önleyici tedbir ve yapılması gereken işlemler hakkında gerekli bilgilendirmeler yapılıyor.

ÇOCUKLARIN KAYBOLMA SEBEPLERİ

Türkiye'de çocuklar başta gönül ilişkisi, eğlence, macera amaçlı ve evlenme amaçlı olmak üzere aile içi huzursuzluk ve aile içi şiddet sebebiyle kaybolmaktadır. Kayıp çocukların yüzde 30'u kurumlardan, yüzde 70'i ise evden kayıp çocuklardır.

2012 yılında hakkında resmi kayıp müracaatı yapılan ve güvenlik birimleri ya da vatandaş tarafından bulunarak güvenlik birimlerine getirilen kayıp çocuk sayısı 12 bin 474'tür. Güvenlik güçlerinin çalışmaları ile hakkında kayıp müracaatı yapılan çocukların yüzde 98'i bulunmuştur. Kalan yüzde 2 içindeki kayıp çocukların yüzde 95'i ise en geç 6 ay içerisinde bulunmuştur."