2015 Yaran Ocakları başağaların son ocağı yakması ile tamamlandı. Başağaların ocağına katılım yoğun oldu. 2015 yılının ilk ocağını 24 Ocak 2015 tarihinde yapan Ahi Yaran ekibi son ocaklarını 4 Nisan 2015 tarihinde yaparak sezonu bitirdi.

Başağalığını Recep Deneci ve küçük başağalığını Ali Deneci’nin yaptığı son yaran ocağı Cumartesi günü sabah kahvaltısı ile başladı. Belediye İş Merkezi Çankırı Ahi Yaran Meclisi’nde 2015’in son yaran ocağı yakıldı. Mahalli oyunların da sergilendiği programda Bilal Çendek, salonu dolduran misafirlere Peygamber sevgisini anlattı. Özellikle Osmanlı dönemindeki peygamber sevgisi hakkında bilgi veren Çendek, “Ne mutlu ki onun ümmetindeniz” dedi. Türklerde peygamber sevgisinin çok farklı olduğunu da dile getiren Çendek, “Cenab-ı Allah’ın sevgili kulu peygamberimizin ümmetinin bir parçası olmak için, O’nun yoluna aşkla ve sevgi ile bağlanmışlardır” dedi.

Yaranın sorumlusu Büyük Başağa Deneci, 24 yaren ve bir çavuştan oluşan yaranda 2015 sezonunun tamamlandığını söyledi. Gelenekleri yaşatmak, İslam ahlak ve faziletiyle bir araya gelen tüm örf ve adetleri yaşatmayı amaçladıklarını ifade eden Deneci, şöyle konuştu: “Yaran da Oğuzlar’dan günümüze gelen kültür mirasıdır. Bu mirasa sahip çıkıp, gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Yaran düsturuyla yarenler, yaran gecelerinde eğitildi. ‘Eline, beline, diline hakim ol’ düsturuyla son ocağımızı yaktık” dedi.

“Yaranımız yarınımızdır” diyen Dereci, özellikle yaran kültürünün korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması konusuna dikkat çekerek, “Kültürümüzü asla bozmamalıyız ve buna yönelenleri de uyarmalıyız. Çünkü yaran kültürü bizim öz kültürümüzdür. Bu kültürü de gelecek kuşaklara en iyi ve doğru bir şekilde aktarmalıyız.” dedi.