Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Ankara Şubesi'nin hazırladığı medya raporuna göre 2015 yılının ilk 3 ayında ulusal düzeyde 30 gazeteci işini kaybetti.

ÇGD Akdeniz Şubesi, Basında Sansürün Kaldırılışının 107. yıldönümü dolayısı ile Antalya Kalekapısı karşısındaki Attalos heykeli önünde basın açıklaması yaptı. ÇGD Akdeniz Şubesi Yönetim Kurulu üyesi gazeteci Fikri Cinokur’un okuduğu basın açıklamasına gazetecilerin yanı sıra Antalya’daki bazı sendika ve siyasi parti temsilcileri de katıldı.

Türkiye’de sansürün siyasal iktidarların koruma kalkanı olarak kullanıldığını belirten Fikri Cinokur, temel görevi gerçeği halka duyurmak olan gazetecilerin bunu yaparken engellendiğini söyledi. Cinokur, şu bilgileri paylaştı: “ÇGD Ankara Şubesi’nin hazırladığı 3 aylık medya raporlarına göre 2015 yılının ilk 3 ayında 13 gazeteci kovuşturmaya uğradı; 9 gazeteci hakkında gözaltı, tutuklama ya da hapis cezası kararı alındı. Köşe yazıları nedeniyle 2 yazar para cezasına çaptırıldı. 9 gazeteci ise mesleğini yaparken polis ya da esnaf tarafından fiziksel saldırıya uğradı. Ulusal düzeyde 30 gazeteci işini kaybetti. Nisan’dan sonraki ikinci üç ayda ise gazeteciler hakkında 26 yeni soruşturma açıldı ve bu soruşturmalarda 19 gazeteci için hapis cezası istendi.”

Medyanın özgür olmadığı ülkelerin, 'demokratik' olarak anılmadığına dikkat çeken Cinokur, Suruç’taki patlamada hayatını kaybedenlerin yanı sıra Adıyaman, Ceylanpınar ve Diyarbakır'da şehit edilen asker ve polislerin yakınlarına başsağlığında bulunurken, savaşsız bir dünya diledi.