Kahramanmaraş'ta 3 yıl önce 260 kilogram ağırlığa ulaşan 48 yaşındaki obezite hastası kadın, iki yıl önce verdiği 64 kilogramı yeniden aldı. 230 kilograma ulaşan çaresiz kadın, tedavi için gittiği hastaneden ‘yatak taşımaz’ bahanesiyle geri çevrildiğini öne sürdü.

Hormon dengesizliği nedeniyle aşırı kilo alan ve yardım almadan hiçbir ihtiyacını karşılayamayan Firdevs Yaylacık, 8 yıl önce hızla kilo almaya başladı. Çeşitli sağlık kuruluşlarına giden Firdevs Yaylacık'a hormon dengesizliği teşhisi konularak tedavi uygulandı. Ancak ilaç tedavisine rağmen şikayetleri başladığında 95 kilo olan Yaylacık, bu süreçte 260 kiloya kadar yükseldi. İmkansızlıktan eli kolu bağlanan aile fertleri, çareyi kentteki basın mensupları aracılığıyla yetkililerden yardım istemekte buldu. Obezite hastası kadının bu talebine duyarsız kalmayan özel bir televizyon kanalı, 3 yıl önce Yaylacık'ı ilk önce İstanbul'a, oradan da tedavi için Diyarbakır'a gönderdi. 2013 yılında tedavi gördüğü Diyarbakır Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Endokrinoloji Anabilim Dalı servisinde 5 ay içinde 260 kilodan 196 kiloya inen 3 çocuk annesi Firdevs Yaylacık, 64 kilo vererek sağlıklı yaşama yolunda ilk adımını attı. Ancak Yaylacık’ın tedavisine enfeksiyon riskine karşı ara verildi.

Kahramanmaraş Merkez Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Şeyh Şamil Mahallesi’ndeki evine dönen Yaylacık, oğlunun nişan ve düğünün araya girmesiyle Diyarbakır’daki tedavisini yarıda bıraktı. Aldığı kiloları yüzünden psikolojisi bozulan Yaylacık, tedavisini Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesinde sürdürmek istedi. İddiaya göre, tedavi için hastaneye giden ve eşi tarafından yatış işlemleri yapılan Yaylacık, psikiyatri servisinde ‘ranza taşımaz’ denilerek geri çevrildi.

Hastanede yaşadıklarını anlatan Firdevs Yaylacık şöyle konuştu: "Sinir hastası olmuşum. En ufak bir şeyde bu hastalık nedeniyle sağa sola çatıyorum. Hastaneye gittim, beni karyola taşımaz diye almadılar. Ben 5 ay yattım aynı karyolada Diyarbakır’da. Tüm işlemlerim yapılmışken gittim, karyola kırılır diye tekrar almadılar. Beni taşınmaz dediler, geri yolladılar. Hastaneye gitmek için ambulans istedik, yok dediler, kabul etmediler. Eşim kaç yeri aradı bilmiyorum. Artık ben çaresizim, herkesten yardım istiyorum. Ben başka ne diyebilirim. En azından bu ayaklarımı düzeltebiliriz. Belim kırık diye bir şey yapamıyorlar. Diyarbakır’da 5 ay kaldım, sağ olsunlar güzel şekilde ilgilendiler, baktılar. Enfeksiyon kapar diye gönderdiler. Bu süre içerisinde oğlumun nişanı, düğünü girdi araya, tekrar gidemedik. Yoksa sağ olsunlar dört dörtlük baktılar. Şimdi yürüyemiyorum, merdiveni inemiyorum. İndiğim zaman titriyorum. Yıkılacağımı zannediyorum. Sabaha kadar yatamıyorum. Az bir şey yürüdüğüm zaman ayaklarımı taşıyamıyorum. Tedaviyi bırakınca 5 kilo verdiysen 20 kilo koşa koşa geliyor. Artık bıktım rejimden her şeyden ne yaptıysam olmuyor. Artık bıktım bu hayattan. Televizyonda söylüyor hükümetimiz, benim gibi hastalar için ambulans söylüyor. Hani nerede? Telefon ettiğimiz halde gelmediler. Devletimiz benim gibi hastalar için özel ambulans yatak hizmeti sunuyor. Ben yatışımı yaptırdığım halde her türlü çabama rağmen yatak taşımaz diye beni almadılar."

Firdevs Yaylacık’ın eşi 59 yaşındaki Kadir Yaylacık ise tedavi süresi boyunca başından geçenleri şöyle anlattı: "Eşim sekizinci ayda bir rahatsızlık geçirdi. Korkuyla beraber psikolojisi bozuldu. Biz de Necip Fazıl Şehir Hastanesi’ne yatışını yaptırdık. Yatış yapılmasına rağmen psikiyatri doktoru ranza taşımaz diyerek bizi dışarı yolladı. Bizi üniversiteye havale ettiler. Üniversiteye gittik, üniversitede yatırmadılar. Eşimin oralarda gidip bekleyecek durumu yok. Yatağa alınmayınca oturamadığı için çok rahatsız oluyor. Bel ağrısından dolayı ayaklarında çok aşırı ağrısı oluyor. Obezite ismini verdiğimiz zaman ambulansın gelmemesini anlayamıyoruz. Şu an eşim 200 kilo üzerine çıktı, hatta 220, 230 gelebilir. Ben Sağlık Bakanımızdan yardım bekliyor, eşimin bu odadan 24 saat çıkamaması hepimizi üzüyor."

Hastaneleri yetkilileri ise konuyla ilgili bilgi vermek ve açıklama yapmak istemedi.