TMMOB, DİSK, KESK ve TTB sendikaları ‘3 Mart İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü’ dolayısıyla ‘Maden İşçileri Anıtı’ yanında 3 Mart 1992 tarihinde Zonguldak Kozlu’da hayatını kaybeden 263 madenci için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

TMMOB, DİSK, KESK ve TTB sendikaları hayatını Zonguldak’ta hayatını kaybeden 263 maden işçisi için ‘Maden İşçileri Anıtı’ önünde ortaklaşa basın açıklaması düzenledi. Grup Yüksel Caddesi üzerinde toplandı. Karanfil sokağından yürüyen grup, sloganlar atarak ‘Maden İşçileri Anıtı’ önüne geldi. Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel grup adına basın açıklaması yaptı. Yüksel, "Zonguldak’ta 263 madencinin yaşamını yitirdiği facianın yıl dönümünü ilan ederek 2013 yılından bu yanı her yıl bugün konuya bir kez daha dikkat çekmeye çalışıyoruz." diye konuştu.

Yüksel, Türkiye’de uygulanmakta olan neobileral ekonomi politikalar sonucunda iş güvencesinin azalması, esnek çalışma biçimleri, çalışma koşullarının artması, özelleştirme, sendikasızlaştırma ve güvenceden yoksun kayıt dışı işçilik ve çocuk işçi çalıştırmanın iş cinayetlerinin başlıca nedenleri olduğunu ifade etti. Yüksel, konuşmasına şöyle devam etti: "AKP iktidarı ile çalışma yaşamının tüm kuralları değiştirildi ve dönüştürüldü. Çalışma yaşamı esnekleştirildi, yeni çalışma türleri çıkmış, geçici istihdam, taşeronluk, kısmi süreli çalışma, telafi çalışması, çağrı üzerine çalışma, serbest zaman uygulaması, denkleştirme süresi vb. uygulamalara geçilmiş, iş güvencesi kaldırılmış, işçilerin taşeronlara verilmesi kolaylaştırılmış."

Türkiye’de her yıl binlerce iş kazasının yaşandığına dikkat çeken Yüksel, "Yüzlerce emekçi hayatını kaybediyor, binlerce emekçi yaralanıyor. Her yıl artan iş cinayetleri, ülkemizde işçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili düzenlemelerin ne kadar sorunlu olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor. Ne yazık ki görüşlerimizin hiçbiri dikkate alınmamıştır." ifadesini kullandı.

Yüksel, konuşmasını "Özelleştirmeler iptal edilmeli, madencilik sektörü başta olmak üzere tolerans ile güvencesiz çalışma koşulları ve uygulamaları kaldırılmalıdır." diye tamamladı.