28 Şubat sürecinde, hükümeti devirmeye teşebbüs ettikleri iddiasıyla 103 kişi hakkında açılan davanın 76. duruşması devam ediyor. Bugün ki duruşmada dönemin Milli Savunma Bakanı Turan Tayan’ın tanık sıfatı ile ifadesi alındı.

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada Tayan, kimsenin o dönemde kendisine görevden ayrıl telkininde bulunmadığını belirten Tayan, “Sayın Başbakan’ın talimatı tüm bakanlıklar tarafından yerine getirilmiştir. Bu çalışmalar devam ederken hükümet istifa etmiştir.” dedi.

Tayan bir avukatın, “13 Mart’taki bakanlar kuruluna katıldınız. Orada MGK kararı okundu. Bu kararla ilgili demokrasi dışı bir yazı olduğu konuşuldu mu?” sorusuna “Hayır. Herhangi kabine üyesi bir arkadaş olumsuz bir değerlendirme içinde olmamıştır. O dönemde olup bitenleri darbeye yönlendirmek kolaycı bir yaklaşım olur.” şeklinde cevap verdi.

"'Bu defa silahsız kuvvetler" halletsin sözü ile ilgili soru sorma teşebbüsünüz oldu mu?” sorusuna ise Tayan şu şekilde cevap verdi: “Sormadım. Genelkurmay, Başbakanlık'a bağlı, ben bir şey yapamam. ‘Sivil kuvvetler halletsin’ diyorsa, milli iradeye saygı, demokratik bir tavır olarak görmüşümdür. Sivil kuvvetler sözünü askeri nitelik taşımayan, darbe niteliği taşımayan söz olarak görüyorum.”

Bir müşteki avukatının “Genelkurmay’ın ışıklarının sabaha o kadar yanması hakkında neler söyleyeceksiniz?” sorusuna ise Tayan, “Darbe lambaları yakarak, davul zurna ile yapılmaz.” diye cevap verdi.

Duruşmaya verilen öğle arasının ardından devam edilecek