Kan damarlarının daha iyi ayırt edilebilmesini sağlayan 3 boyutlu laparoskopik cerrahi sistemi sayesinde ameliyatlarda istem dışı kanamaların önüne geçildiği bildirildi.

Medical Park Samsun Hastanesi'nin, 3 boyutlu laparoskopik cerrahi cihazını Türkiye'de ikinci olarak kullanmaya başlayan hastane olduğu belirtildi. Medical Park Samsun Hastanesi Üroloji Kliniğinden Doç. Dr. Ender Özden, Yrd. Doç.Dr. Abdullah Açıkgöz ve Op. Dr. Hamit Öztürk'ün 1 aydır kullanılan sistemle 10 hastayı ameliyat ettiği kaydedildi. Türkiye'de henüz pek bilinmeyen sistemi Samsun'da hizmete sokmaktan oldukça memnun olduklarını kaydeden Op. Dr. Hamit Öztürk, "Kullanılan 3D gözlüklerle derinlik algısı oluşturulan sistemle operasyonları hastanın içindeymiş gibi yapabiliyoruz. Görüntülemenin mükemmel olması nedeniyle 3 boyutlu film izler gibi ameliyat alanının her yerine ulaşılabiliyoruz. Bu durum bize kan damarlarının daha iyi ayırt edebilmemizi sağlıyor, böylece kanamaların neredeyse hiç olmamasına fayda sağlıyor. Karın içine özelliği olan gaz dolumunu takiben hastanın karnı şişirilmektedir. Sonrasında 3 ya da 4 delikten girilen özel port dediğimiz aletlerle operasyonlar yapılmaktadır." şeklinde sistemi anlattı.

Bu yöntemle laparoskopik prostat kanseri ve böbrek kanseri komple ya da kısmi operasyonların eskisine göre daha rahat ve kısa sürede yapıldığını hatırlatan Öztürk, başarı şansının çok daha yüksek olduğunu, operasyon sonrası hastaların 2 gün içinde taburcu edildiğini kaydetti.