Aksaray Polis Meslek Yüksekokulu'nda öğrenim gören 386 öğrencinin hayalleri mülakata takıldı. Bu yıl ilk kez uygulanan mülakatla okulun en başarılı öğrencileri bile kapı önüne konuldu. 3'er dakika süren mülakatta polis adaylarına, “Dershaneye gittin mi, dershaneye gitmeden nasıl başarılı oldun?” gibi sorular yöneltildi.

Zaman gazetesinde bugün Muzaffer Salcıoğlu imzasıyla yayınlanan habere göre, ‘iç güvenlik paketi' ile polis okullarından mezun olan öğrencilere atama için ‘mülakat' şartı getirildi. Polis okullarında ilk kez uygulanan mülakatlar, yüzlerce ailenin ve öğrencinin hayallerini söndürdü. Aksaray Polis Meslek Yüksekokulu'nda (PMYO) öğrenim gören ve bu yıl atama bekleyen 426 öğrencinin 386'sı mülakatla engellendi. Yalnızca 40 öğrenciye mülakatta yeterli puan verildi. Önceki gece mülakat sonuçlarını öğrenen öğrenciler büyük bir şok yaşadı. Okulun en başarılı öğrencileri bile ‘mülakat' sınavında başarısız ilan edildi. Polis olma hakları 3 dakikalık mülakatla ellerinden alınan öğrenciler hayal kırıklığı yaşarken aileler de gözyaşlarına boğuldu.

Bir öğrenci, mülakatta her soruyu doğru cevaplamasına rağmen elendiğini dile getirdi. Kendisine “Dershaneye gittin mi, dershaneye gitmeden nasıl başarılı oldun?” şeklinde sorular yöneltildiğini ve bu sorulara hiçbir anlam veremediğini ifade etti. Mülakat sınavının, mezuniyetlerine bir hafta kala ortaya çıktığını aktaran gözü yaşlı öğrenci, yaşadığı mağduriyete hiçbir anlam veremediğini vurguladı.

‘Mülakat' sınavı ile polis olması engellenen öğrencilerden birinin babası ise yaşanan haksızlığa karşı sitem etti. Oğlunun zaten gereken tüm sınavları geçerek polis okuluna girmeye hak kazandığını anlatan baba, “Oğlum her dersinde çok başarılı bir öğrenciydi. Bize bu zulmü neden yapıyorlar? Suçumuz ne?” sözleriyle tepki gösterdi. Maddi durumu iyi olmadığı için oğlunu kredi çekerek ve borçlanarak okuttuğunu anlatan baba, “Şimdi biz ne yaparız? Bize yazık değil mi, oğlumun kaybolan yıllarına yazık değil mi? Sonradan bir mülakat uydurup oğlumdan bütün emeğini boşa çıkarmak hukuki ve kanuni olamaz. Benim oğlum zaten polis olmaya hak kazanmıştı. Bu yapılan zulümdür.” dedi. Baba, bu yapılanlara karşı hukuki haklarını arayacaklarını bildirdi.

Polis Meslek Yüksekokulları, 2001 yılında polis okullarının dönüştürülmesiyle kurulmuştu. Buralardan mezun olan öğrenciler, emniyet teşkilatının çeşitli kadrolarına polis memuru rütbesiyle polis olarak atanıyordu.