Hatay'da düzenlenen 3. Uluslararası Ortadoğu Kongresi, açılış yemeği ile başladı. Çok sayıda akademisyen, büyükelçi ve senatörlerin katılacağı kongrede 'mezhepler, etnisite ve çatışma çözümü" ele alınacak.

Hatay Valiliği ve Mustafa Kemal Üniversitesi'nin (MKÜ) ev sahipliğinde, Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) işbirliğinde düzenlenen kongrenin açılış gecesinde konuşan TASAM Başkanı Süleyman Şensoy, kongrede bölgenin içerisinde bulunduğu kaosa hem yürekleriyle hem de zihinleriyle katkı sunmaya çalışacaklarını söyledi.

Hatay Valisi Ercan Topaca da kongrenin başta Ortadoğu halkları olmak üzere tün insanlığın barış, huzur ve güven içerisinde yaşamasına katkıda bulunmasını temenni etti.

Topaca, ülkelerinde yaşanan iç karışıklıktan kaçan 2 milyon Suriyeli'den 280 bininin Hatay'da misafir edildiğinin altını çizerek, "Bölgedeki huzursuzluklara buradaki Hatay tecrübesini kullanmak üzere bu kongreden güzel sonuçlar çıkacak. Bölgede yaşanan son dönemde bazı sosyal ve siyasal hadiseler, 'Arap Baharı' dediğimiz etrafımızdaki siyasi hareketler dolaylı şekilde bizleri, bölgede yaşayan ülkeleri ve insanları etkiliyor. Bu gelişmelerden ilimiz de dolayısıyla etkilendi. Şu an yaklaşık 2 milyon Suriyeli'den 280 bini ilimizde ikamet ediyor. Hataylılar misafirlerini bir 'Ensar' anlayışı ile burada misafir etmeye, onlarla ekmeğini suyunu paylaşmaya devam ediyor. Temennimiz onların da ülkelerinde barışın biran önce sağlanması, gurbette Muhacir olan bu insanların da kendi ülkelerine dönmeleri" dedi.

Kongrenin ikinci gününde gerçekleşecek açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. İlber Ortaylı kısa bir sunum yapacak. "Tarihi Arka Plan ve Ekonomik, Kültürel, Psikolojik Etkenler" üzerine Suudi Arabistan Krallığı HRH Prenses Basmah Al-Saud ve katılımcılar çeşitli sunumlarda bulunacaklar.