Güneydoğu’da yeni ğitim öğretim yılı sıkıntılı başladı. Şanlıurfa Merkeza bağlı Eyübiye’de 30 derslikli bir okula sadece 3 öğretmen atandı. 28 dersliğe öğretmen ataması yapılmadığı için eğitimin başlamadığı okula önümüzdeki haftalarda aralarında ön lisans mezunlarının da olduğu 28 ücretli öğretmenin atanması bekleniyor. Akçakale ilçesine bağlı Öncül köyü, Oymaklı mezrasına da öğretmenin atandığı ancak köy okulunun olmadığı öğrenildi.

2015- 2016 Eğitim Öğretim yılı Güneydoğu’da sancılı başladı. Birçok okulun öğretmeninin olmadığı ve eğitim başlamadığı ortaya çıktı. Bunlardan biri de Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesinde bulunan en büyük okullardan biri olan Yenice ilkokulu. 30 derslik Yenice İlkokulu’nun sabahçı grubunda sadece 3 öğretmenin atandığı belirtiliyor. 28 dersliğin öğretmensiz kaldığı okulda birçok öğrenci ders başı yapmadı. Öğretmen açığının ise önümüzdeki hafta ataması yapılması beklenen ücretli öğretmenlerle doldurulması bekleniyor.

ÖĞRETMEN ATANAN KÖYDE OKUL YOK

Bu arada binlerce öğretmen açığının bulunduğu Şanlıurfa’da okulu olmayan köye öğretmenin atandığı öğrenildi. Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesine bağlı Öncül Köyü Oymaklı mezrasında okul olmamasına rağmen öğretmen ataması yapıldı. Mezranın prefabrik okulunun geçen yıl yaşanan fırtınada yıkıldığı ve hala onarılmadığı öğrenildi. Bu mezraya atanan öğretmenlerin farklı bir okula görevlendirilmesi bekleniyor.

ON BİNİ AŞKIN ÜCRETLİ ÖĞRETMENLE AÇIK KAPATILACAK

Öte yandan yaklaşık 10 bin öğretmen açığı bulunan Şanlıurfa’ya aralarında ön lisans mezunlarının da olduğu ücretli öğretmenin atanacağı belirtiliyor. Böylece öğretmen açığı ücretli öğretmenlerle kapanacak.

Sıkıntılı başlayan eğitim dönemi ile ilgili Aktif Eğitimciler Sendikası (AKTİFSEN) Şanlıurfa şubesi de bir açıklama yaptı. Sendika, öğretmen açığından yakındı. İlde 600 bini aşkın öğrencinin ders başı yaptığını hatırlatan AKTİFSEN Şanlıurfa Şube Başkanı Osman Çakmak, eğitimin temel unsuru olan öğretmenin olmadan öğretimin yapılamayacağını belirterek açığın biran önce kapanması gerektiğini vurguladı. Geçen yıl Şanlıurfa’da yeni yapılan 7 bin dersliğin öğretmensiz bir anlam taşımayacağı vurgusunu yapan Çakmak, “2015-2016 eğitim öğretim yılında yeni 7 bin derslikte daha öğretim yapılacak. Dolayısıyla atanan 37 bin öğretmenin yüzde 15'i ilimizde göreve başladı. Buna rağmen birçok sıkıntı ile eğitim öğretime başladık. Hala il merkezinde öğretmeni olmayan öğrencilerimiz ve aynı zamanda sınıf mevcutlarının 40'ın çok üzerinde olduğu birçok derslik bulunmakta. Özellikle eğitim ve öğretimin en önemli evresi olan ilköğretim okullarının öğretmen açığı ivedilikle giderilmelidir.” dedi.

'ÖĞRETMEN ATAMADAN AÇILAN 7 BİN DERSLİĞİN HİÇBİR KATKISI OLMAYACAK'

Birçok okulda su, ısıtma sistemi, yol ve öğretmenin olmadığını anlatan Çakmak şöyle devam etti: “Bu eksiklikler tamamlanmadan açılan 7 bin dersliğin eğitim öğretime hiçbir katkısı olmayacak. Bu sorunların bir daha yaşanmaması için sorumluların bir an önce harekete geçmesini istiyoruz. Yeni açılan okulların eksiksiz teslim alınmasını özellikle elektriği, suyu olmadan, ısıtma sistemi çalışmadan teslim edilen okulların yapı şirketlerine caydırıcı önlemler alınmasını, canlarımızı taşıyan servis şoförlerinin ve araçlarının sık sık denetlenmesini istiyoruz.”