Turgut Özal Üniversitesi'nin düzenlediği ‘6. Uluslararası Tıp Öğrenci Kongresi’ başladı. Kızılcahamam Asya Termal’de 27-29 Mart arası gerçekleştirilecek kongreye, 30 ülkelerden 58 üniversiteden bin 250 öğrenci katıldı. Uluslararası Öğrenci Tıp Kongresi’ne bu yıl Dünyaca ünlü Amerikalı iki bilim adamı katılacak. Otoimmun hastalıklarda immun terapi üzerinde çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Stephen Miller ve video oyunlarının beyine olumlu etkileriyle ilgili yaptığı çalışmalarla tanınan ve en son ünlü Nature Dergisi’ne kapak olan Doç.Dr. Adam Gazzaley kongrede öğrencilerle buluşacak.

Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi, '6. Uluslararası Öğrenci Kongresi'ni 27-29 Mart tarihleri arasında Kızılcahamam Asya Termal Tesisleri'nde başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan kongrenin açılışında konuşan Kongre Eşbaşkanı Kongre Lütfi Raşid Alkan, kongreye bu yıl 30 ülke ve 58 üniversite bin 250 katılımcının katıldığı söyledi. Katılımcı ülke, üniversite ve öğrenci sayısıyla önemli bir organizasyona ev sahipliği yaptıklarını belirten Alkan, “Böyle bir kongreye ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Geleceğin bilim insanlarının ufkunu açmayı, uluslararası platformlarda araştırmacıların yetişmesine ön ayak olma açısında önemli bir organizasyon. Kongre de bu yıl 234 bilimsel bildiri, 4 akademisyen konferansının yer alacak.” Diye konuştu.

Kongre Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Murat Tağıl ise “Tıp fakültemizde öne çıkardığımız taraf diğer fakültelerinden farklılık olsun ve birinci sınıftan itibaren akademik hayata adım atsın öğrencilerimiz. Öğrencilerimiz sunum yapsın poster hazırlasınlar ve daha erken akademik hayata başlasınlar. Kongrelerde, parmak ısırtacak seviyede sunumlar yapılınca bu organizasyonların ne kadar yerinde olduğu kanaatine varıyoruz.” Şeklinde konuştu.

Kongre Başkanı Prof. Dr. Mehmet gündüz, her yıl düzenledikleri kongre de sadece sayısal artış değil her kongrede yeni aktif ve dinamik bir şeyler katma düşüncesinde olduklarını söyledi. Bu yıl kongre de 234 sunum olduğunu ifade eden Gündüz, “Bunların 100’den fazlasında öğrencilerimiz araştırma yapmış. 20’den fazla sunumları indeksli bir dergide yayınlayacağız ve inşallah daha öğrenci ile bilimsel çalışmalarını kayıtlara geçirmiş olacaklar.” Açıklamasında bulundu.

Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdulkadir Şengün de, doktorluk mesleğinde insanın kendinden başka diğer insanları daha fazla düşündüğü bir hayat felsefesi ile çalıştığını anlattı. Hekim denilen meslek grubunda kendinden daha fazla başkalarını düşünen insanların yer aldığını belirten Şengün, “hekimler sürekli araştıran ve kendini geliştiren başkalarını yaşatmak için bir ömür sürdüren insanlardır. Bu nedenle bu mesleği tercih eden siz değerli öğrencileri gönülden kutluyorum. Hekimlik, sürekli kendisini geliştirmek, günceli takip etmek araştırmaları ve teknolojik gelişmelerin sürekli takipçisi olmaktır. Hekimliğe adım attığınız bu günlerde böyle bir alışkanlığı edinerek kendinizi sürekli geliştireceksiniz. Kongrede ayrıca sosyal çalışmalarda ilgili sosyal sorumluluk uygulamaları var.” açıklamasında bulundu.

Kongre de Tıp Eğitimi Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (TEPDAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Dr. İskender Sayek kongrenin ilk oturumunda ‘Tıpta Profesyonelizm: Mesleki Sorumluluk’ başlıklı konuşmasıyla yaptı. Sayek öğrencileri, tıpta profesyonellik başlığı altında hekimlik mesleği, tıp biliminin sorunları, tıp mesleğini etkileyen faktörler, küreselleşmenin tıptaki durumu, tıpta profesyonelliğin tarihi, hekim kimliği, toplumun hekimden beklentileri, hekim hatalarını anlattı.

ABD'Lİ ÜNLÜ BİLİM ADAMLARI KONGREDE ÖĞRENCİLERLE BULUŞACAK

Kongreye, 30 ülke 58 üniversiteden bin 250 öğrenci katılıyor. Kongrede yurt içi ve yurt dışından katılan, alanlarında öne çıkan bilim adamları, öğrencilerin yeni ufuklara yelken açmalarını sağlayacak tecrübelerini katılımcı öğrencilerle paylaşacak. Kongre süresince, değişik üniversitelerden gelen öğrenciler, yapmış oldukları bilimsel çalışmalarını sözel sunum ya da poster sunum şeklinde, öğretim üyelerinden oluşan bir jüri önünde sunacak. Kongre de dünyaca ünlü Amerikalı iki bilim adamı katılacak. Otoimmun hastalıklarda immun terapi üzerinde çalışmalarıyla tanınan Prof.Dr. Stephen Miller ve video oyunlarının beyine olumlu etkileriyle ilgili yaptığı çalışmalarla ünlü Nature dergisine kapak olmuş Doç.Dr. Adam Gazzaley kongrede öğrencilerle buluşacak. Ayrıca Cerrahpaşa'dan kalp damar cerrahı Prof.Dr. Kazım Beşirli ve açılış dersi için Hacettepe'den Prof.dr. İskender Sayek kongrede olacak.