Geçen aylarda Bursa’nın Orhaneli ve Kütahya'nın Tunçbilek Termik Santralleri'ni satın alan firma eski çalışanların birçoğuyla yollarını ayırınca, işçiler şirkete tepki gösterdi.

Kamu faaliyetinde çalışan Orhaneli ve Tunçbilek Termik Santralleri geçen ay ihaleyi kazanan firmaya devredildi. Satışın ardından 330'u aşkın taşeron işçinin işine son verilirken, yaklaşık 280 kadrolu işçiden 80'nin farklı illere gönderildiği belirtildi. Kadrolu işçilerin ihbar tazminatını ödemek istemeyen şirketin, 4-C statüsüne sahip olmaları karşılığında ihbar tazminatlarından feragat ettiklerine dair dilekçe sunmaları istendiği iddia edildi.

Firma yöneticilerinin işten çıkarma sürecinde keyfi uygulamalara başvurduğunu savunan işçiler, yasal haklarından da feragat etmeye zorlandıklarını öne sürdü. Feragat etmeyen işçilerin ise zorla farklı illerdeki fabrikalara gönderileceği belirtiliyor. Ailelerinin mağdur olmaması için farklı ile gitmek istemeyen işçiler 4-C'li hakkına sahip olmak için işten çıkarılmalarını istiyor. Çünkü istifa eden bir işçi, 4-C'li olma hakkını da kaybediyor. Buradan hareketle Çelikler Holding'in, 4-C statüsü karşılığında 'ihbar tazminatlarından' feragat etmeleri şartı koyduğu da iddialar arasında. Ayrıca şirketin, 4-C'ye geçiş yapmak isteyenlere tanınan 2 yıllık yasal süreyi hiçe sayarak, 1 hafta içerisinde kuruma iletilmesini istediği öne sürüldü. Şirket tarafından 80 kişiye farklı illerde yeni görev yerleri tebliğ edildi. Geriye kalan yaklaşık 200 işçi ise benzer sorunla karşı karşıya. Durumu yetkililere, bölge milletvekillerine kadar anlattıklarını vurgulayan işçiler, şirketi hiçbir yetkili makamı muhatap almamakla ve keyfi uygulamalarda bulunmakla suçluyor.

Tunçbilek Termik Santrali'nde üye işçileri bulunan Enerji İş Sendikası müdahil olarak hukuk ve insanlık dışı uygulamaların sonlandırılması adına kınama metni yayınlayarak yapılan hukuksuzluklara karşı hukuki süreci başlatacağını duyurdu.