Kadınların birçoğu kariyer yaptığı ve iş hayatında aktif rol aldığı için anne olmayı erteliyor. Uzmanlar, özellikle 35 yaşından sonraki hamileliklerde 'down sendromlu' bebek riskinin arttığını belirtiyor.

Acıbadem Bursa Hastanesi Kadın Hastalıkları Uzmanı Dr. Ebru Füsun Donat, riskli gebelikte meydana gelebilecek hastalıklar hakkında bilgi verdi. Hamilelikte yüksek tansiyona dikkat çeken Dr. Füsun Donat, ilaçlarla yüksek tansiyonun kontrol altına alınması gerektiğini kaydetti.

Diyabet konusunda ise gebeliğe bağlı şekerin oluşup oluşmamasına yönelik tetkiklerin 24 ile 26. haftada yapılması gerektiğine dikkat çeken Dr. Donat, şu bilgileri verdi: “24. haftadan önce ortaya çıkan şeker, genellikle gebeliğe bağlı değildir. Bu durum daha önceden tespit edilmemiş bir diyabet hastalığı varlığına bağlıdır. Gebeliğe bağlı şeker genellikle 24. haftadan sonra meydana gelir ve gebelik sonrasında geçer. Doğumdan sonra diyeti bırakabiliriz. Gebelikle ortaya çıkan diyabet, diyetle çözümlenebilir. Ancak nadir durumlarda insülün gibi ek yöntemlere başvurulabilir. Diyabetik anne adaylarının çocuklarında özellikle kalple ilgili doğumsal anomali görülme riski vardır. Bu nedenle bu hastalara gebelik takipleri süresince diğerlerinden farklı olarak 24. hafta civarında fetal Eko ile bebeğin kalbinin detaylı incelemesi yapılır. Diyabetik hastalarda ayrıca böbrek fonksiyonları takip edilmeli, diabetik retinopati açısından göz muayenesi yapılmalıdır. Bunun dışında diyabetik anne adaylarında gebelik süresince kan şekerleri regüle edildiği takdirde risk minimale indirgenir.”

Ülkemizde oldukça sık görülen problemlerden bir tanesinin tiroid bezinin az çalışması olduğunu vurgulayan Donat, bu durumda tiroid hormonu takviyesiyle tedavi sağlandığını kaydetti. Romatizmal yumuşak doku hastalıklarının alevlenme döneminde kortizon kullanılması uyarısında bulunan Donat, “Benzer şekilde gebeliğin migren veya astım üzerindeki etkisini öngörmek mümkün değil. Ancak yine bu durumların semptomatik hale gelmesi durumunda gebelikte ilaçlarla müdahale ile hastanın rahat ettirilmesi esastır.” diye konuştu.

İLERİ ANNE YAŞI DOWN SENDROMLU BEBEK RİSKİNİ ARTIRIYOR

Kadınların birçoğunun kariyer yaptığı ve iş hayatında aktif rol aldığı için anne olmayı ertelediğini ifade eden Donat, şu uyarıyı yaptı: “İlk çocuğun ve ikinci çocuğun doğumu sırasında anne yaşı 30’u hatta 35’i geçiyor. Özellikle 35 yaşından sonra bebekte 'down sendromu' riskinin artışı nedeniyle anne yaşı önem taşıyor. İkili, üçlü, dörtlü gibi genetik tarama testlerinin yanı sıra ekstra tetkikler yaparak doğacak çocukta genetik bir problem var mı yok mu tespit edebiliyoruz.”