Kars'ın Arpaçay ilçesine bağlı köyler elektrik sorunlarına çözüm arıyor. Bölgede 1970'li yıllarda çekilen enerji hatları geçen 38 yılın vermiş olduğu metal yorgunluğu ile çıkan her rüzgarda kopuyor.

Sorunlarını dile getiren Akmazdam, Taşbaşı ve Burcalı köylüleri, yetkililerin ilgisizliğinden yakınıyor. Sadece köylerine gelen enerji ana hatlarının yenilenmesini isteyen köylüler, tehlikeli olmasına rağmen köy içinde yaşanacak kırılmaları kendilerinin tamir edeceğini söylüyor. Enerji kesintilerine ekonomik sıkıntıların eklendiği köylerde jeneratör bulunmazken, kimi yerde şarjlı lambalarla kimi yerde ise tüplerle karanlıktan kurtulma yoluna gidiliyor.

Taşbaşı köyü sakinlerinden İlimdar Daşdemir zamanla oluşan arızalar ve hatların yenilenmeyip eklerle çözülmesinden, köylerinde elektrik sorunları yaşandığını aktarıyor. Hafif bir rüzgar olduğu zaman tellerin birbirlerine değdiğini, doğru düzgün elektrik görmediklerini anlatarak, yetkilileri aradıkları zaman ise santraldeki görevlinin 'Kısa kes' dediğini iddia ediyor.

Köylerinde yaşanan son arızayı kendi imkanlarıyla giderdiklerini ifade eden Daşdemir, "Köyün muhtarı ve vatandaşlar aradık, ricada bulunduk gelmiyorlar. Gıdalarımızın hepsi bozuluyor. Televizyon izleme yok, ders çalışma yok, buzdolabı yanan var, makinesi yanan var. Tellerin birbirine değmesinden bunlar yaşanıyor. Dikkat edin bakın bu teller hafif bir rüzgar olduğu zaman, köylüye elektrik gelmiyor." diyor.

38 SENEDİR AYNI ELEKTRİK HATTINDAN ENERJİ ALIYORLAR

Akmazdam Köyü Muhtarı Feridun Güneş, köylerine 38 sene önce enerji verildiğini o günden bugüne değişmeyen tellerin döküldüğünü bunun da elektrik kesintilerini beraberinde getirdiğini aktarıyor. Yetkililerin çözüm sunamadığı kesintiler dolayısı ile köylülerinin isyan noktasına geldiğine dikkat çekiyor.

Muhtar Güneş, rüzgarlı ve yağışlı havalarda tellerin birbirine temas etmemesi için taşlı çözüm bulduklarını anlattığı elektirik sorunları için Erzurum Bölge Müdürülüğü'ne kadar gittiklerini belirtiyor. Güneş, şöyle konuşuyor: "Ramazan ayında Erzurum bölgeye gittim, bölgede 6-7 muhtar arkadaşla görüştük. Bize orada enerji hattımızın değişeceğini söylediler. Kars merkeze geldik, 1 tane yetkili ile görüşemedik. Bize teknisyen arkadaşları yönlendirdiler. Müdürlerin biriyle bile görüşemedim, teknisyen arkadaşlar bizim raporumuzu aldı, tutanaklarını tuttular. Elektrik dağıtım şirketi bizden garanti istedi. 'Araziye giremiyoruz, vatandaş araziye bizi koymuyor' diye bizden teminat istediler. Ben 6-7 köyün teminatını muhtarların huzurunda verdim. Ama sonuç yok."

YAKLAŞAN KIŞ KARA KARA DÜŞÜNDÜRÜYOR, DİYALİZ HASTALARI VAR

Yaklaşan kış aylarında elektrik sorunlarıyla nasıl yaşayacaklarını kara kara düşünen Muhtar, "Dağın başında dağları bekliyoruz. Benim bir tane diyaliz hastam var. Günlük 10 defa TEDAŞ'ı arıyorum. TEDAŞ ekibindeki çocuklar yetişemiyor. Kazamızın 1 tane sepetli arabası var. 1 sepetli araba 52 köye nasıl yetişsin? Biz devletin zamanında bundan çok iyi hizmet alıyorduk. Şimdi özelleşti hizmet gelir dedik tam zıttı oldu. Hizmet hiç yoktur." diye sitem ediyor.

Sorunları için kimseye ulaşamamaktan şikayetlenen Muhtar Güneş, "Ben Valiye ulaşıyorum, Emniyet Müdürüne ulaşıyorum, Alay Komutanına ulaşıyorum, müdürlere ulaşamıyorum, böyle bir mantık var mı? Gidiyorum beni aldatıyorlar, bende gelip komşumu aldatıyorum. Bu çağda ben insanların gözünde yalancı oluyorum. Komşum bana yalancı Muhtar diyor. Çünkü yetkililer beni yalancı yapıyor. Bana hat değişsek diyorlar, bende gelip söylüyorum. Dönüyorum yapmıyorlar. Biz ana hattımızın değişmesini istiyoruz. Köy içinde kırık olduğu zaman biz yapıyoruz." diyor.

MUM VE TÜPLERLE YAŞIYORLAR

Elektrik kesildiğinde jeneratöre sahip kişiler olmadıklarını, ya mum ile ya da tüplerle yaşadıklarını anlatan Muhtar, "Çocuk okuldan geldiği zaman dersi nerede çalışsın? Işık yok, bundan yıllar önce gaz lambaları vardı, çok iyi idi. En azından gazımızı alıyorduk, ışıklarımızı yakıyorduk, çocuklarımız onun dibinde çalışıyordu" ifadelerini kullanıyor ve tüp ışıklandırıcıyı gösteriyor.

GÜNDE EN AZ 15 KEZ ELEKTRİK KESİLİYOR

İlçeye 12 km mesafede 25 haneli Burcalı Köyü'nden Turgut Engin ise köylerinin en büyük sorunun elektrik ve yol olduğunu vurguluyor. Günde en az 15 kez elektriklerin kesildiğini söyleyen Engin, "Nedenini enerji nakil hatlarına kameranızı çevirirseniz oradaki metal yorgunluğunu sizde görürsünüz. Bizim elektriklerimiz 70'li yılların ortasında bu köye geldi. İlk elektrik alan köylerdendir. Bu metal yorgunluğu tellere bakarsanız, bir telde en az 2-3 tane ek olduğunu görürsünüz. 40 yılı geçkin bu hatlarda metal yorgunluğu olmuş, yükü taşımıyor. Kışın kendiliğinden kopuyor." şeklinde değerlendiriyor.