Kahramanmaraş’ta kendisi, eşi ve 7 çocuğu ile 30 torununun kimliklerini yenilemek için Elbistan İlçe Nüfus Müdürlüğü'ne teslim eden Gül ailesi evraklarında problem çıkması üzerine 9 yıldır kimliksiz geziyor. Aslen Osmaniye’nin Düziçi ilçesinden olan ve Kahramanmaraş’ta yaşayan 62 yaşındaki Galip Gül, tüm uğraşlarına rağmen ailesine kimlik çıkartamadığı için çocuklarının işe giremediğini, torunlarını da okula gönderemediğini söyledi.

Kahramanmaraş Merkez Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Mehmet Akif Mahallesi’nde Fadime Çetin’in evinde misafir olarak barınan biri bebek, 10 çocuk, 15 kişilik Gül ailesi, kimliksiz oldukları için devletin hiçbir imkanından faydalanamadıklarını ileri sürdü. Ailenin reisi Galip Gül, 2006 yılında kimlik çıkartmak için nüfus müdürlüğüne gittiğini ancak belgelerin sahte çıktığı için bir sonuç elde edemediğini belirtti. Farklı illerde sahte belgeler nedeniyle hakkında dava da açıldığını ve inceleme başlatıldığını söyleyen Galip Gül şöyle konuştu: “7 tane çocuğum var, 30 tane torunum var, hiçbirimizin kimliği yok. 9 yıldır ben kimliksizim. Benim, çoluk çocuk torunlarla 39 kişiyiz. Ben kimliksiz geziyorum, şu torunlara, çocuklara acıyorum. Allah'tan korkun, yetkililere sesimi duyuruyorum ne olur Allah için yardımcı olun, ben kimliğimi istiyorum. Kimliğimizi Elbistan'da değiştireceğiz diye nüfus müdürlüğüne teslim ettim. Bugün git, yarın gel beni ektiler."

'ÇOCUKLARIM İŞE GİRDİĞİNDE 1- 2 AY ÇALIŞTIRIP KİMLİK OLMADIĞI İÇİN ÇIKARIYORLAR'

9 yıldır kimlik alma konusunda çalmadık kapı bırakmadığını aktaran Galip Gül, "Şimdiye kadar bu mücadeleyi verdim, 8-9 yıldır yazık günahtır bize. Çocuklarım bir yere çalışmaya girdiğinde 1- 2 ay çalıştırıp kimlik soruyorlar, kimlik olmadığı için gönderiyorlar. Torumlarım kalem tutacağı yerde değnek tutuyorlar, çobanlık yapıyorlar, vicdanınız sızlasın, yazık, günah, Allah'tan korkun, vicdan, merhamet edin. Kimlik için birçok yere başvurdum. Nereye gittiysem kapılar yüzüme kapandı. ‘Git olur dediler’ hala da uğraşıyorum, 9 yıldır oraya git, buraya git çalmadığım kapı kalmadı.”

'RESMİ NİKAH YAPAMADIĞIMIZ İÇİN GELİNİM EVİ TERK ETTİ'

Anne Aynur Gül(55), çocuklarının kimliksiz olduğu için eşleri tarafından terk edildiğini öne sürdü. Torunlarına kendinin baktığını söyleyen Gül, “Benim çocukların kimliği yok, işe gidiyorlar almıyorlar, resmi nikah yapamadıkları için eşleri bırakıp gidiyor. Torunlarımı anneleri bıraktı gitti, bunları tek başıma ben büyüttüm. Allah kimseyi bu duruma düşürmesin. Tüm Türkiye'ye sesleniyorum Allah rızası için bize bir el atsınlar, el uzatsınlar.” diye konuştu.

KİMLİKLERİ OLMADIĞI İÇİN EV SAHİBİ EVDEN ATTI

Zorda kalan aileye evini açan Fadime Çetin ise şunları kaydetti: “Çadır komşusuyduk, daha önce beraber çadırda kalıyorduk. Ben 6 yıl oldu ev tuttum, eve çıktım. Bunlara da ev tuttum ev sahibi kimlikleri olmadığı için dışarı attı. Hasta çocukları vardı dışarı atamazdım kış günü, sokakta kalamazlardı, mecbur kaldım evime aldım. Benim de durumum bunlardan iyi değil, ben de kiracıyım, elektrik ve suyum kesik. 3 tane mağdurum var, bir bakıcı maaşıyla geçiniyoruz. Bir yiyecek ekmeğe bunlar da muhtaç, biz de muhtacız.”

Öte yandan konuyla ilgili bilgi almak için defalarca aradığımız Düziçi Kaymakamlığından herhangi bir açıklama yapılmadı.