Milli Eğitim Bakanlığı’nın dershanelerin özel okula dönüşümü programına, dershanelerin yüzde 25'i başvurdu. Bakanlık verilerine göre dört dershaneden sadece 1’inin başvuru yaptığı programa 2014 yılı sonu itibariyle başvuran kurum sayısı 991. 3 bin 640 dershanenin faaliyet gösterdiği belirtilirken, dönüşüm programına alınan kurumlardan 1 Eylül 2014 tarihine kadar başvuran kurumların 45’i temel lise olmak üzere sadece 54 tanesi özel okul olarak faaliyette bulunuyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, 2014 yılı Faaliyet Raporu tamamlandı. Raporda dershanelerin özel okula dönüşüm ile ilgili yürütülen çalışmaların son durumu ortaya kondu. Dönüşüm programının 6528 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında yürürlüğe girmesi ile başladığı belirtilen raporda, “Dönüşüm programı ile Bakanlığımıza bağlı özel dershane ve etüt eğitim merkezlerinin dönüşüm sürecine ilişkin çalışmalar ve kurum değerlendirme pilot uygulamaları başlatılmıştır.” denildi.

5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunun da değişiklik yapıldığı kaydedilen raporda, “Değişiklikle halen faaliyet gösteren dershaneler ile öğrenci etüt eğitim merkezleri iş yerlerin de eğitim personeli olarak çalışmakta olan ve herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmamış olanlara , bu iş yerleri üzerinden sigorta primi ödenmiş çalışma süresi 1 Ocak 2014 tarihi itibarıyla en az altı yıl olanlar için 1 Temmuz 2015-1 Ağustos 2015 tarihleri arasında başvurmaları hâlinde Bakanlığımız öğretmen kadrosuna atanabilme olanağı tanınmıştır. Ayrıca örgün eğitim yapan Bakanlığımıza bağlı özel ilkokul, özel ortaokul ve özel liselerde öğrenim gören Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrenciler için, resmî okullarda öğrenim gören bir öğrencinin okul türüne göre her kademede okulun öğrenim süresini aşmamak üzere, eğitim ve öğretim desteği verilmesi imkânı tanınmıştır.” ifadelerine yer verildi.

749 BAŞVURU BAKANLIK TARAFINDAN ONAYLANDI

Dönüşüm programı kapsamında özel dershane ve etüt eğitim merkezlerinin dönüşüm başvurularının 1 Eylül 2015 tarihine kadar 7 ayrı dönemde alınmaya başlandığı vurgulanan raporda şu ifadeler yer aldı; “Özel dershaneler faaliyetlerine 1 Eylül 2015 tarihine kadar devam edebileceklerdir. 2014 yılı sonu itibariyle dönüşüm programı kapsamında 991 kurum dönüşüm programına başvurmuş, bunlardan 749’unun başvurusu Bakanlığımızca onaylanmıştır. Dönüşüm programına alınan kurumlardan 1 Eylül 2014 tarihine kadar başvuran kurumların 45’i temel lise olmak üzere 54 tanesi özel okul olarak faaliyette bulunmaktadır. Diğer kurumların dönüşüm işlemleri devam etmektedir.”