Elektrik faturalarındaki kayıp-kaçak bedellerinin iade edilmemesine yönelik tartışmalar sürerken, yargıya giden vatandaşlar, yargılama masrafını ödeme şokuyla sarsılıyor. Bursa'da 4,48 liralık kayıp-kaçak bedelinin iadesi için tüketici sorunları hakem heyetine müracaat eden vatandaş, paranın iadesine hükmeder heyet kararının iptali istemiyle dava açan elektrik dağıtım şirketine 25 lira ödemek zorunda kaldı.

Yargıtay'ın 'Hukuksuz' demesine rağmen vatandaşların elektrik faturalarından kayıp-kaçak bedeli tahsil ediliyor. Bursa'nın Yıldırım ilçesinde ikamet eden Muhammed Sürmelioğlu, Yıldırım Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne müracaat ederek, 4,48 liralık kayıp-kaçak bedelinin iadesini talep etti. Hakem heyeti kararının iptalini isteyen Uludağ Elektrik Dağıtım AŞ, Bursa 4. Tüketici Mahkemesi'ne müracaat etti. Mahkeme, kayıp-kaçak düzenlemesinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) yetkili olduğu gerekçesiyle hakem heyeti kararının iptaline karar verdi. Mahkeme, sadece 4,48 liralık kayıp-kaçak bedelinin iadesini isteyen tüketici Muhammed Sürmelioğlu'nun, tebligat ve müzekkere masrafı olarak belirlenen 24 lira 80 kuruşluk yargılama giderinin ödemesine hükmetti.

KAYIP KAÇAK BEDELİ; TARİFENİN YÜKÜMLÜLÜĞÜ GEREĞİ BİR UNSURDUR

Lisans sahibi şirketlerin tarifeyi değiştiremeyeceğine dikkat çekilen mahkeme kararında şu ifadelere yer verildi: "Elektrik dağıtım şirketlerinin tarifeleri uygulayıp uygulamama ve kayıp-kaçak bedelini tahsil edip etmeme gibi bir inisiyatifi bulunmamaktadır. Tarifelere uyma yükümlülüğünün bir gereği olarak kayıp-kaçak bedeli perakende satış tarifesinin bir unsuru olarak faturalarda yer almaktadır. Bu nedenle, dağıtım şirketlerinin söz konusu karara aykırılık teşkil edecek bir işlemde bulunmaları mümkün değildir. EPDK kararlarının iptali için yargı yoluna başvurulması her zaman için mümkündür. Kurul, kararlarının iptali için açılacak davaların Danıştay'a görülebileceği ve Yıldırım Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'nin görevine girmeyen konuda karar verdiği görülmektedir. Ayrıca inceleme ayrılmasına gerek görülmeyerek dosya üzerinden davanın kabulüne, hakem heyeti kararının iptaline karar verilmiştir. Davacı tarafından yapılan 2 tebligat gideri 16 lira, 1 adet müzekkere masrafı 8,80 lira olmak üzere 24,80 liralık yargılama giderinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine karar verilmiştir."

'HAKLIYKEN HAKSIZ DURUMA DÜŞTÜK'

Mahkeme kararıyla sarsılan Sürmelioğlu, "Yapacağım tek şey; 24,80 liralık yargılama giderini ödemek." dedi. Kayıp-kaçak bedelinin tüketiciye iade edildiği yönündeki haberler üzerine Yıldırım Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne müracaat ettiğini belirten Sürmelioğlu, "Heyetten elektrik faturamdaki kayıp kaçak bedelinin iade edilmesini istedim, faturaları verdim. Heyetin kararının iptalini isteyen elektrik dağıtım şirketi mahkemeye müracaat etmiş. Mahkeme de bizi haksız bularak düzenlemede yetkili kurumun EPDK olduğuna hükmederek, heyet kararını iptal etmiş. Yapacağımız tek şey; 24,80 liralık yargılama masrafını haklıyken haksız duruma düştüğümüz için mecburen ödemek." diye konuştu.