Edirne’de Selimiye Camii’ne gelir getirmek amacıyla inşaa edilen tarihi Arasta Çarşısı bakıma alındı.

Osmanlı döneminin en önemli mimari yapılarından birisi olan ve büyük usta tarafından yapılan asırlık camiye gelir getirmesi amacıyla Arasta Çarşısı inşa edildi. III. Murta döneminde 1590 yılında Mimar Davut’a yaptırılan Arasta Kapalı Çarşısı Selimiye’nin güney cephesinde yer alıyor. Cami bahçesinin güney kısmında uzanan çarşıda 77 dükkân bulunuyor. Selimiye’ye gelen insanlar ziyaretini tamamladıktan sonra bu çarşıda alışveriş yapıyor.

Ticari hayatın canlı olduğu asırlık Arasta Çarşısı zaman içerisinde yıprandı. Bu nedenle çarşı bazı dönemlerde onarımlar gördü. Arastanın çatı kısmı ise en son 1974 yılında onarım gördü. Geçen süre içerisinde çarşının üstündeki kurşunlar yıprandı. Çarşının iç kısmında nem tespit edilmesi üzerine Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü onarım çalışması başlattı. Çarşının üstünü kaplayan kurşunlar söküldü. 120 günde tamamlanması bekleyen çalışmalarda 150 tona yakın yeni kurşun kullanılacak.

Çalışmaları yerinde inceleyen Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, Selimiye Camii’nin hemen yanında bulunan Arasta Çarşısı’nın yıllardan beri bir nem probleminin olduğunu belirtti. Çevre düzenlemesi sırasında bu problemin bir kısmının giderildiğini anlatan Güneren, “Ayrıca kubbede kurşun bozulmaları, yıpranmaları vardı. Bu nedenle Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak bu yıl ki yatırım programlarımıza aldık. Şu anda kurşun örtü tamamen değişiyor. Kurşunu kaldırdığımızda altında bir takım çimento imalatlarının olduğunu gördük. Onları yerinden söküyoruz. Kurşun altı örtüyü sererek bu imalatı gerçekleştireceğiz.” dedi.

Mevsim şartları nedeniyle işin hızlı yapılması gerektiğini vurgulayan Güneren, inşaatın yaklaşık 120 gün içerisinde tamamlanacağını kaydetti. Çarşıda en son 1970 yıllarda onarımın gerçekleştiğini açıklayan Güneren, “Bu vesileyle kurşunlar yenilenmiş olacak. Böylece nem probleminin giderilebileceğini düşünüyoruz.” açıklamasını yaptı.