Dijital oyun sektörünün en önemli oyun geliştirme organizasyonu Global Game Jam’in (GGJ) İzmir ayağı, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) evsahipliğinde yazılımcıları ve bilgisayar dünyasının üyelerini biraraya getirecek. Yaklaşık 100 katılımcının yer alacağı ve başvuruların devam ettiği etkinlik, 23 Ocak 2015'te İEÜ Konferans Salonu’nda başlayacak. Yazılımcılar ve tasarımcılar, 48 saat içerisinde yarının bilgisayar oyunlarını geliştirecek.

İEÜ Mühendislik ve Bilgisayar Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve GGJ Ege 2015 Etkinlik Komitesi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Gazihan Alankuş, etkinliğin dünya genelinde eşzamanlı yapılan, popüler kısa zamanlı bilgisayar oyunu geliştirme olduğunu söyledi. Alankuş, “Her yıl ocak ayının sonuna yakın bir hafta sonunda, 48 saat içinde katılımcıların beşli takımlar halinde bilgisayar oyunları geliştirmesini isteniyor. Etkinliğe katılan öğrenci, akademisyen, amatör ve profesyonel oyun geliştiriciler, 48 saat boyunca çok az uyuyarak, farklı disiplinlerden gelen oyun geliştiricilerle oluşturdukları takımlarla bilgisayar oyunları ortaya çıkaracak.” dedi. Etkinliğin oyun sektörüne olumlu katkılar sağladığını, katılımcıların tanışma ve profesyonel bağlantı kurma imkanı yakaladığını aktaran Yrd. Doç. Dr. Alankuş, "www.globalgamejam.org" adresinden ayrıntılı bilgiye ulaşılabileceğini kaydetti. Türkiye genelinde sekiz etkinlik alanı kurulduğunu, İzmir ayağının 2012 yılından bu yana İEÜ’de yapıldığını belirten Alankuş, etkinliğin adının "Global Game Jam: Ege" olduğunu kaydetti: “Ülkemizde emekleme aşamasında olan oyun sektörü, bu tür organizasyonlar sayesinde ilerlemeye ve büyümeye devam ediyor. Bizim için bu çabalar çok önemli, çünkü Türkiye’de halen lisans düzeyinde bilgisayar oyunları eğitimi, ilk ve tek olarak İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde veriliyor. Bu yıl 15 jüri üyemizle organizasyona hazırlanan ekibimiz, 100 katılımcının geliştireceği oyunları değerlendirecek. Etkinlik, 23 Ocak’ta kısa bir eğitimle başlayacak. Ardından gruplar oluşturulacak, 25 Ocak’ta oyunların global gamejam sayfasına yüklenmesi ve sunumlarla tamamlanacak. Son olarak ödül törenimiz gerçekleştirilecek.”

'LİSE ÖĞRENCİLERİ ŞİMDİDEN ÜRETİYOR'

Gazihan Alankuş, etkinlikler kapsamında ayrıca lise öğrencilerinin oyun geliştirmesi için uygulanan "Hayalini Oyna" başlıklı projenin ödül töreninin de yapılacağını aktardı: “Lise öğrencileri, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde 10 hafta boyunca cumartesi günleri, bilgisayar oyunlarını nasıl üreteceklerini öğrendi. Pek çoğu, gelecekte bilgisayar oyunu yazılımı gerçekleştirmek istediklerini söylüyor. Beşli gruplar halinde 60 lise öğrencisi, ilgi alanlarına göre bilgisayar oyununun üretiminde tasarım ya da yazılım kısımlarını üstlendi. Hayalini Oyna projesinde yer alan lise öğrencilerinden bazıları da Global Game Jam: Ege’de yer alacak.”