Malatya’da bir okul inşaatında taşeron firmaya bağlı çalışan işçiler, 5 aydır maaşlarını alamadıkları iddiasıyla binanın çatısına çıkarak eylem yaptı.

Yeşilyurt İlçesi Bostanbaşı Mahallesi’nde 24 derslikli Bostanbaşı Ortaokulu inşaatında taşeron firmaya bağlı olarak çalışan işçiler, 5 aylık ücretlerini alamadıkları gerekçesiyle okulda toplanarak binanın çatısına çıktı. Yanlarına benzin, çakmak gibi malzemeler de alan işçiler çatıda taşeron firma yöneticisi ile müteahhidin gelmesini istedi. Çevredekilerin haber vermesi üzerine okula polis ekipleri ile birlikte itfaiye ve 112 acil servis ekipleri de sevk edildi. Bir süre sonra okul inşaatını üstlenen müteahhit ile avukatı okula geldi. İşçilerin temsilcisi ile müteahhit, polis gözetiminde bir araya gelerek anlaşma zemini aradı. Müteahhit ile anlaşarak inşaat işini üstlenen taşeron firma yöneticisinin kayıplara karıştığı öğrenildi.

İnşaatta çalışan Mahmut Tuğrul, 20 aydır okul inşaatında çalıştığını, son 7 aylık ücretini alamadığını belirtti. Tuğrul, şöyle devam etti: “Taşeron firma bize 7 aydır, müteahhitten para alamadığını söyledi ve bize para vermedi. Taşeron firma ise kaçıp gitti. Müteahhit firma da parayı taşerona verdiğini ve bizleri tanımadığını söyledi. Biz çalıştığımızın paranın verilmesini istiyoruz. Burada yaklaşık 40 işçi çalışıyor.”

İşçilerin temsilcisi Nurullah Demir ise bazı işçilerin 6-7 aydır ücretlerini alamadığını ifade etti. Demir, “ ‘Bu ay vereceğiz, diğer ay verilecek’ denmiş, işçiler de işinden olmamak için işlerine devam etmişler. Ramazan Bayramı’nın arifesinde arkadaşlarımızın cebine 3-5 kuruş sıkıştırıldı, bayram sonrası paraların verileceği söylendi. Öğrendiğimiz bilgilere göre taşeron firma paraları alıp kaçmış. Taşeron firma işe başlarken, ana firmaya teminatlar verdi. Daire, dükkan ve tapu teminatları var. Bizim hesaplarımıza göre, var olan bu teminatlar işçilerin borcunun ödenmesine yetiyor. Taşeronun 1 milyon 400 yüz bin TL’lik bir teminatı söz konusu. Çalışanların alacağı ücret ise 700 bin TL. Ana firma da taşeronun kendisine borcu olduğunu, önce kendi borcunu tahsil edeceğini söyledi. Kimse bize kesin bir şey söylemiyor, bu yüzden biz de bu eylemi yaptık. Burada eylem yapan her bir insanın 15 bin lira alacağı var. Müteahhitle beraber şikayet başvuruları yapılacak, bilirkişi heyeti gelecek, herkesin alacağı tespit edilecek. Alacaklarımızı ne zaman alacağız, bunun garantisini istiyoruz” diye konuştu.

Daha sonra müteahhit ile işçiler arasında anlaşma sağlandı. İşçiler eylemlerini olaysız şekilde sona erdirdi.