Suriye’deki savaştan kaçıp Türkiye’ye sığınan yaklaşık 2 milyon insandan biri de Zuke Celeb. Evleri bombalanınca eşini kaybeden ve 5 çocuğu ile Bursa’ya gelen çaresiz kadın, 1,5 aydır oturduğu evden çıkarılmak isteniyor. Celeb, kendisine yardım eli uzatılmasını bekliyor.

Zuke Celeb, yaşları 5 ile 15 arasında değişen çocukları Nurhan, Renim, Muhammed, Fozi ve Revan Yusufi ile birlikte merkez Yıldırım ilçesi Hacivat Mahallesi’nde yaşıyor. Kaldıkları evin sadece bir odasında yere sardıkları bir halı ve 2 sünger yatakta 6 kişi yatıp kalkıyorlar. Anne Zuke Celeb, bulduğu bir işte çalışarak çocuklarına bakıyor. Büyük mağduriyet içindeki ailenin yeni sıkıntısı ise ev sahibinin onları dışarı çıkarmak istemesi olmuş.

Çocukların gürültü yapması nedeniyle ev sahibinin rahatsız olduğunu ve çıkmalarını istediğini söyleyen anne Celeb, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Ev sahibi bizi çıkarmak istiyor. Uçaktan bomba atıldı eşim evde öldü, biz dışarıdaydık, kurtulduk. 1,5 ay önce Suriye’den geldik. Özürlü çocuklarım var. Ben çalışıyorum, çocuklara bakıyorum. Aldığım para ihtiyaçlarımızı karşılamıyor, yardım bekliyorum. Şimdiye kadar kimse yardımcı olmadı. Zaten yeni geldiğimiz için kimse tanımıyor.”

“EV BULAMAZSAK SURİYE’YE DÖNECEĞİZ”

Çocuklar küçük olduğu için gürültü yaptığını ve ev sahibinin de rahatsız olduğunu belirten anne Celeb, “Bir an önce ev bulmamızı istiyor. Çocuğumun birisinin ameliyat olması gerekiyor. Halep’te evimiz patlatıldığı zaman dışarıdaydı yaralandı. Yüzünde, kulağında 40 dikiş var. Ameliyat olması gerekiyor. Bir çocuğumun ise el parmakları koptu, yeniden dikildi. Ev bulamazsam Suriye’ye geri döneceğim. Kimse ev vermedikten sonra mecburen memleketime döneceğim, orada da öleceğim, burada da.” dedi.

ARAS: KARTON KUTU ÜZERİNDE OTURUP YATIYORLARDI

Suriyeli aileye yardım etmeye çalışan Faruk Aras, ailenin mağduriyetini şöyle anlattı: “Suriyeli fakir bir aile olduğunu söylediler. Buraya geldiğimde yerde halı bile yoktu, karton üzerinde yatıyorlardı. Burada bir komşu Allah rızası için ellerinden tutmamış. Kadın hastaydı, çocuklar hastaydı. Gecenin bir yarısı hastaneye götürdük, ilaçlarını yazdırdık, getirdik. Ev sahibi de şimdi evden çıkarmaya çalışıyor. Rica ettik biraz bekledi ama bugün son gün. Yani bunları kapı dışarı ettiğinde ne yapacaklar, nereye gidecekler. Biz elimizden geleni yapıyoruz ama bir yere kadar, biz de tıkanınca sokakta kalacaklar. Bunlara belediyelerin, devletin yardım etmesi gerekiyor.”