Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde, 6-8 Ekim Kobani protestolarında haber takibi yapan 5 gazeteci, ‘taş attı’ iddiasıyla şüpheli sıfatıyla ifade vermeye çağrıldı.

Doğubayazıt Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından şüpheli sıfatı ile DİHA Doğubayazıt Muhabiri İdris Gül, DHA Doğubayazıt Muhabiri Sedat Budak, Denge TV muhabiri Yusuf İba, Doğubayazıt Halkın Sesi Gazetesi Muhabiri Cemal Basut ve Narinkale Gazetesi Muhabiri Enver Basut ifadeye çağrıldı. Kobani olayları sırasında polisin tazyikli su, hedef gözetilerek gaz bombası atma ve fiziki şiddete uğramasıyla gazetecilerle yaşanan tartışma sonucunda, sivil polislerin kişisel görüşleri sonucunda oluşan izlenimlerle 500 sayfalık fezleke oluşturuldu.

"TARAFSIZ VE İLKELİ MESLEĞİMİZİ İFA ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

Adliye çıkışı açıklamada bulunan DHA Doğubayazıt Muhabiri Sedat Budak, Kobani olaylarında tek görevlerinin halkı bilgilendirmek olduğunu, kendilerini mahkum eden anayasada bile basın özgürlüğünün olduğunu belirterek, "6-8 Ekim olaylarında tek görevimiz halkı bilgilendirmekti. Oradaki gelişmeleri takip ediyorduk. O zaman görevimiz polisler tarafından sözlü ve fiziki saldırılar ile engellendi. Cihazlarımız zarar gördü. Psikolojik olarak yıpratıldık. Hakkımızda soruşturma açılmış. Bizim haklı olduğumuz bu durumda bize soruşturma açanlar insanlıkta yeri yoktur. Bunu yapanlar, bunu amaçlayanlar, bunu iyi bilsinler ki basın özgürdür, özgür olacak. Bizi burada mahkum etmek istedikleri anayasa bile basının özgür olduğu belirtiliyor. Basın özgürlüğü anayasal bir haktır. Biz bu anayasal haklar altında görevimizi icra ederken, bu kişiler böyle bir amaç içerisine girmişlerdir. Bunlar elbette boşa çıkacaktır. Biz geçmişte olduğu gibi bundan sonra da tarafsız ve ilkeli mesleğimizi ifa ederek, kamuoyonu bilgilendirmeye devam edeceğiz. Hakkımızı hukuki boyutta aramaya devam edeceğiz.” dedi.

"KARŞINIZDA OLAN HERKESİ MAĞDUR EDERSİNİZ"

Bölgede gazetecilik yapmanın zor olduğunu ifade eden Denge TV Doğubayazıt Muhabiri Yusuf İba ise haklarında açılan 500 sayfalık iddianamenin neden Roboski'de, Soma'da, Tendürek'te ölen insanların katillerine açılmadığını sordu. Bölgede gazetecilik yapmanın çok basit olmadığını, son Doğubayazıt örneğiyle gördüklerini kaydeden İba, şöyle konuştu:

"Adliyeye gelme sebebimiz, neden bu işi yapıyorsunuz? diye bize soruyorlar. Mağdur sıfatı ile bugün ifade verirken maalesef ülkenin adaleti ile şüpheli sıfatı ile buradayız. Bize saldırı olduğu gün biz iyi niyetlerimizi kullanarak suç duyurusunda bulunmadık. Buradan AKP hükümetine sormak istiyorum; gazetecilere 500 sayfa iddianame hazırlayacağınıza Roboski'de paramparça olan bedenler için 500 sayfa iddianame hazırladınız mı? Soma'da ölen 301 maden işçisi için 500 sayfa iddianame hazırladınız mı? Öldürdüğünüz katırlar için 500 sayfa iddianame hazırladınız mı? Tendürek'te yaptığınız operasyon için 500 sayfa iddianame hazırladınız mı? Maalesef hazırlamadınız. Mazlum olan sizin karşınızda olan herkese 5 bin sayfalar hazırlarsınız. Ama sizin karşınızda olan herkesi mağdur edersiniz. Basına verdiğimiz önemi korumaya devam edeceğiz."