Eskişehirli Kazım Şahan ve Zeynep Şahan çifti, 5 yıldır Ramazan ayında mahalleliyi iftar sofrasında buluşturuyor. Kurtuluş mahallesi sakinleri, Şahan çiftinin iftar sofrasında buluşup, hem Ramazanın tadını çıkarıyor, hem de birbirleriyle sohbet edip, hoş görü ve diyalog ortamı oluşmasına katkı sunuyor.

Yıllarca Avrupa’da çalışan Kazım ve Zeynep Şahan (76) çifti emekli olduktan sonra Eskişehir’e yerleşti. Odunpazarı İlçesi Kurtuluş mahallesinde ikamet etmeye başlayan Şahan çifti hayatlarının bundan sonraki kalan kısmını adeta hayır işlerine adadı. Kimse Yok Mu Derneği aracılığıyla Afrika gibi değişik ülkelerde su kuyusu açtıran Şahan çifti, ihtiyaç sahibi insanlar için çalışma yapıyor. Şahan çifti, şimdi de Eskişehir’deki mahallelerinde örnek ve güzel bir çalışmayı gerçekleştiriyor. 5 yıldan bu yana Ramazan ayında ikamet ettikleri mahalledeki vatandaşları iftar sofrasında buluşturuyor. Şahan çifti, merkez Odunpazarı ilçesi Kurtuluş mahallesi Derecik sokaktaki evinin önünde 5 yıldan bu yana Ramazan ayında, Ramazanın anlam ve önemini anlatmak, birlik, beraberliği pekiştirmek, hoşgörü ve diyalog ortamı oluşturmak için mahalleliye iftar veriyor. Kurtuluş çevre mahalleler ile ihtiyaç sahibi insanlar ile iftara evine yetişemeyen insanlar ile mahalle muhtarı da katılıyor. Mahalleye masalar ve sandalyeler konuyor, üzerine içeceklerle sıralanıp ve garnitürlerle donatılıyor. Şahan çifti ise hazırlanan yemekleri kendi elleriyle mahalleyi dağıtıyor. Şahan çifti masalara tek tek dolaşarak katılımcılarla sohbet edip, onlarla tanışıyor. İftar sonrası eller duaya kalkıyor ve hep bir ağızdan amin nidalarıyla mahalle adeta şenleniyor.

Kazım Şahan, amaçlarının Ramazan ayının bereketini göstermek, önemini insanlara anlatmak, hoşgörü, diyalog ortamı oluşturmak olduğunu söyledi. Türkiye’nin bu tür faaliyetlere ihtiyacının olduğunu belirten Kazım Şahan, bu konuda sadece devlet, sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra imkanı olan insanlarında çalışma yapması gerektiğini kaydetti. Mahalle iftarı sayesinde insanların birbiriyle tanıştığını, kaynaştığını, Ramazan’ın güzelliğinin ortaya çıktığını aktaran Şahan, bu organizasyonu ömrü yettiğince sürdüreceğini belirtti.