Türk Sağlık Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, Sağlık Bakanlığı’nın ucuz işgücü adı altında sağlık sistemini taşeronlaştırdığını savunarak, bu durumun ise işsiz yeni mezunlar oluşturacağını iddia etti. Doğruyol, bunun özellikle 'Acil Tıp Teknisyenleri'ni (ATT) mağdur edeceğini öne sürdü.

Doğruyol, konuyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Her türlü şiddete maruz kalan, 24 saat kesintisiz hizmet veren 112 ambulanslarında çalışan sağlık personellenin sıkıntılarının bir türlü bitmek bilmediğini ifade eden Doğruyol, "Mevcut hükümet yetkilileri sorun çözmek yerine maalesef sorun üretmekte oldukça başarılılar. İlerleyen süreçte 112 sağlık hizmetleri sunumunu ATT ve paramediklerle vermeyi planlayan Sağlık Bakanlığı maalesef bugün değişik illerde 112 ambulanslarına taşeron şoför alımına başlamış ve bugün 1 Temmuz 2015 tarihi itibarı ile ülkemizin pek çok ilinde olduğu gibi ilimizde de 50 Taşeron şoför arkadaşımız göreve başlamıştır.” dedi.

50 BİN YENİ MEZUNLAR İŞSİZ KALACAK

2008 yılında yapılan ambulans helikopter ve uçak ihalelerine dayanılarak 112 acil sağlık hizmetlerinde özelleştirilme yani taşeronlaşma yoluna gidildiğini aktaran Doğruyol, şunları kaydetti: “Her türlü hizmette taşeronlaşmayı teşvik eden hükümet yetkilileri sosyal devlet olmanın temel taşlarından olan, temel sağlık hizmetlerinin devlet tarafından verilmesi kuralını da maalesef görmezlikten gelmektedirler. Ülkemizde bu güne dek mezun olmuş yaklaşık 50 bin civarında ATT bulunmakta olup, bunların yaklaşık 20 bini Sağlık Bakanlığı’nda görev yapmaktadırlar. Önümüzdeki 3 yıl içerisinde yaklaşık 20 bin civarında ATT’nin mezun olacağını da düşünürsek önümüzdeki üç yıl içinde 50 bin civarında ATT boşta kalacaktır. Bir bölümünün özel sektörde istihdam edildiğini düşünsek bile binlerce ATT boşta gezerken Sağlık Hizmeti sunumu taşeron personel tarafından verilecek olması kabul edilemez bir durumdur.”

TAŞERON PERSONELİ 11 SAATTEN FAZLA ÇALIŞTIRMAK YASAL DEĞİL

Devlet eliyle hızma taşeronlaşmaya gidildiğini savunan Ahmet Doğruyol, şu ifadeleri kullandı: “Dün sadece ambulansları özel sektöre devreden hükümet, bu gün şoförleri taşeron şirketten almakta, yarın ambulansta hizmet veren, paramedik ve ATT’leri de taşeron alması kaçınılmazdır. Daha dün yüzlerce taşeron işçi maden ocağında can verirken güvencesiz çalışmayı getiren taşeron çalışma sistemini kabul etmemiz mümkün değildir. Ayrıca 24 saat esasına göre çalışan 112 acil sağlık hizmetlerinde iş kanununa göre çalışan taşeron personel’i 11 saatten fazla çalıştırmanın yasal olmadığını da hatırlatmak isteriz. 112'de hizmet veren sağlık çalışanlarının yemek, barınma güvenlik gibi pek çok problemi varken problem çözmek yerine, problem çıkarmaya çalışanların iyi niyetinden şüphe etmekteyiz. 24 saat esaslı çalışan 112 çalışanlarımızın çalışma saatlerinin 12 saate döndürülmeye çalışması, doğum yapan bayan sağlık çalışanlarımızın nöbet tutmaması, yemek, güvenlik, icap nöbet ücretleri, barınma vb. gibi pek çok sıkıntı var iken, taşeron şoför konusu yeni bir sorunun habercisidir.”

HÜKÜMET YOK İKEN SÜREKLİ PERSONEL ALIYORSUNUZ

‘Ben yaptım oldu’ mantığıyla hareket edildiğini ancak kamuoyuna yeterince bilgi verilmediğini kaydeden Doğruyol, şöyle konuştu: “Soruyoruz? Taşeron çalışacak olan şoförlerin yapacakları görev itibarıyla hiçbir sorumluluğu yoktur. Devlet memuru olmayan bu arkadaşların yapacakları trafik kazalarında, hasta mağduriyetlerinde, görev ihmallerinde sorumlu kimdir? Bu arkadaşların tek vasfı sadece şoförlük müdür? Sağlık personeliyle birlikte hasta taşıma vb. gibi konularda destek olacak mıdır? Destek olacaksa hangi yetkiyle? Destek olmayacaksa bundan böyle üç kişilik sağlık ekibi 2 kişiden mi oluşacaktır? Yaklaşık 10 yıldır 4-B’li sözleşmeli çalışan ATT arkadaşlarımıza tehditle, şantajla görev tanımınızda var diyerek 3-5 saatlik eğitimlere şoförlük yaptırdınız. Pek çok arkadaşımız şoförlüğü alışmışken şimdi de taşeron şoför alımı başlattınız. 'Taşeron şoförler geliyor' diye kadrolu yani devlet memuru olarak çalışan arkadaşlarımız yerlerinden edilmek istenmekte. Soruyoruz; Sayın Sağlık Bakanım Mehmet Müezzinoğlu siz ve önceki Sağlık Bakanımız Recep Akdağ, problem çözmeye mi geldiniz? Problem olmaya mı geldiniz? Bilesiniz ki, taşeron şoför alımı pek çok problemi beraberinde getirecektir. Aralarında ücret farklılığı olan 2 çalışanın aynı yerde çalışması çalışma huzurunu bozacaktır. Ve en önemli nokta, bu gün ortada bir hükümet yok iken, sürekli olarak personel alımları yapmaktasınız. Etik olarak, bu alımların yeni oluşacak hükümete bırakılması gerekmektedir. 'Sivil toplum kuruluşlarıyla ülkeyi yöneteceğiz' diye iktidara geldiniz. Sivil toplum kuruluşlarını yok saydınız. Sağlık politikalarını çevrenizdeki 3-5 kişiyle yönlendirmeye çalışıyorsunuz.”