Çankırı'da Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi tanığı olan 500 yıllık ‘Koca Meşe’, adeta kaderine terk edildi. Yapraklı ilçesi Karacaözü köyündeki 500 yıllık olduğu bildirilen Koca Meşe ağacında çürüme belirtileri görülüyor. 2005 yılında anıt ağaç olarak tescil edilen 14 metre boyundaki "Koca Meşe", bakımsızlıktan tüm canlılığını kaybetti.

Köylülerin şikâyetleri üzerine 2012 yılında Yapraklı Kaymakamlığı ve Çankırı Karatekin Üniversitesi Orman Fakültesi ortaklığında başlatılan kurtarma çalışmasında, çürümeye Meşe Tekeböceği zararlısının neden olduğu tespit edilmiş ve ağacı kurtarmak için çeşitli çalışmalara başlanmıştı. Fakat bu çalışmalar da "Koca Meşe"yi kurtarmaya yetmedi. Meşe ağacının 12 metre boyunda, kapladığı alan olarak da 250 metrekare olduğu ifade edilen meşe şu özelliklere sahip: ''Saplı meşe 30 ile 40 metre boy yapabilen 2 metre çapında yaklaşık 500 yıl yaşayabilen bazı yörelerde ise bin yaşına kadar yaşayan ağaç türlerinden birisidir. Bu ağaç, nesli tükenen ağaç türlerindendir. Ülkemizde 18 meşe türü vardır. Koca meşede nesli tükenen ağaç türlerindendir.”

Köy halkı tarafından ‘Koca Meşe’ olarak adlandırılan ağaç hakkında açıklamalarda bulunan köy muhtarı Recep Akbaş, “ köyümüz Çankırı, Yapraklı Karacaözü köyüdür. Köyümüz Çankırı’ya 20 Km mesafededir. 2011-2012 yıllarında koca meşe turist akımına uğruyordu. Yalnız 2013-2014 yıllarında ağaç bakımsız kalmıştır. Herhangi bir ilaçlama ve işlem yapılmadığından ağaç şu anda kaderine terk edilmiştir. 500 yıl civarında olduğu söylenen bir ağaçtır. Kültür Bakanlığınca korunmasını yetkililerden önemle rica ediyorum. Bakım için daha önceleri geliyorlardı ben göreve başlayalı 1 yıl oldu hiç kimse arayıp sormadı. 2012’de ‘Koca Meşe’ çiğdem festivali oldu bununda devamını valiliğimizden bekliyoruz.” İfadelerini kullandı.