Çanakkale’de şehit olan 57. Piyade Alayı Komutanı Şehit Yarbay Hüseyin Avni Bey ile aynı birlikte er görevindeki bir askerin torunları, 100 yıl sonra Çanakkale Şehitliği'nde buluştu.

‘Çanakkale Şehitlerinin Torunları Konuşuyor’ adlı video hazırlayan Türk Silahlı Kuvvetleri, 100 yıl sonra 57. Piyade Alay’ın komutanı ile aynı birlikte görevli şehit bir erin torunlarını bir araya getirdi. Şehit Yarbay Hüseyin Avni Bey’in torunu Bintu Arıburun ve şehit Er Salmanoğlu Rıza’nın torunu Sinan Kahyaoğlu birlikte şehit dedelerini yad ettiler. Tekerlekli sandalye ile dedesinin kabrini ziyaret eden Bintu Arıburun mezarın başına gelince ayağa kalkarak, duygu dolu anlar yaşadı.

Şehit torunları ile röportaj gerçekleştiren TSK’dan bir subay konuşmasında, “Bu iki torunla, dedelerinin 100 yıl önce şehit oldukları topraklarda 100 yıl sonra düşüncelerini almak üzere bir araya geldik.” ifadesini kullandı.
Şehit Yarbay Hüseyin Avni Bey'in torunu Arıburun konuşmasında, “Şehadet büyük bir mertebedir. Şehitliğin ihtiyacı olan; hatırlanmak. Ne mutlu bana bir şehit torunuyum. Yüce ordumuz çok iyi bir iş yaptı. Biz şehit alilerini buraya getirip ziyaret etmemize sebep oldu. Allah razı olsun sizlerde.” dedi.

"ALLAH KATINDA RÜTBELERİ BİR"

Röportajı gerçekleştiren komutan, şehitlerin Allah katında rütbelerinin bir olduğuna vurgu yaparak, Şehit Er Salmanoğlu Rıza’nın torunu Sinan Kahyaoğlu’na duygularını sordu. Kahyaoğlu, "Yıllarım dedemin izini aramakla geçti. Geldim gittim sonunda dedemin izini buldum. Beni de torunu olarak buldular buraya çağırdılar. Bir şehit torunu olmaktan gurur duyuyorum. Ona yakışır bir torun olarak hayatımızı idame ettirmemizi sağlıyor. O bizim pusulamız." diye konuştu.

Babası Bintu Arıburun ile birlikte şehitliğe gelen Ece Arıburun Kırca, babasının dedesini ve onun bütün alayını ve burada şehit olan bütün Mehmetçikleri ziyaret etmek için geldiklerini söyledi.

TSK’nın hazırladığı video komutanın, Şehitleri Anma Etkinlikleri kapsamında her hafta Çarşamba günü bir şehit için; ailesini de misafir ederek saat 16.00’da İstanbul Harbiye’deki Askeri Müze’de manevi anma etkinliği yapılacağını bilgisini vermesiyle sona erdi.