Bursa Kadın Platformu üyeleri, katıldığı bir programda 'küçük çocuklarla evlenilebileceğini' söyleyen Sosyal Doku Vakfı Başkanı Nureddin Yıldız hakkında suç duyurusunda bulundu. Cumhuriyet Savcılığı'na şikayet dilekçelerini sunan kadınlar, Yıldız'ı çocuk tecavüzleri ve çocukların ırzına geçme suçlarını teşvik ettiğini ileri sürdü.

Bursa Kadın Platformu üyesi 10 kadın öğle saatlerinde Bursa Adliyesi önüne geldi. Platform adına açıklama yapan Eğitim-Sen Bursa Şube Sekreteri Berna Yeşiltepe, Yıldız'ı Türk Ceza Kanunu'nun 'Suç işlemek için alenen tahrikte bulunan kişi, altı aydan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Halkın bir kısmını diğer bir kısmına karşı silahlandırarak, birbirini öldürmeye tahrik eden kişi, onbeş yıldan yirmidört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Tahrik konusu suçların işlenmesi halinde, tahrik eden kişi, bu suçlara azmettiren sıfatıyla cezalandırılır.' şeklindeki 214 maddesi kapsamında yargıya şikayet ettiklerini söyledi. Yeşiltepe, 'Halkı Kanunlara uymamaya alenen tahrik eden kişi,tahrikin kamu barışını bozmaya elverişli olması halinde, altı aydan ikiyıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.' şeklindeki TCK 217. ve 'Tanımlanan suçların basın ve yayın yoluyla işlenmesihalinde, verilecek ceza yarı oranına kadar artırılır. Ancak, haberverme sınırlarını aşmayan ve eleştiri amacıyla yapılan düşünceaçıklamaları suç oluşturmaz' şeklindeki TCK 218. maddeye muhalefet ettiği gerekçesiyle Yıldız'dan şikayetçi olduklarını kaydetti.

Berna Yeşiltepe, şunları söyledi: "Nureddin Yıldız adına suç duyurusunda bulunduk. Yıldız’ın, 6 yaşındaki çocuklar evlendirilebilir şeklinde bir açıklaması oldu. Daha önce de kadın düşmanı açıklamaları vardı. Bizim yasalarımıza göre, 6 yaşındaki çocukların evlendirilmesi suçtur, 15 yaşından küçük çocukların evlilikleri suçtur. 15 yaşın üzerindekilerse ebeveynlerin yasal izniyle evlendirebilir. '6 yaşında evlenebilir' demek bizim için çocuk tecavüzlerinin, çocuklarının ırzına geçme gibi suçların önünü açmak, bunları teşvik etmek anlamına gelir. Yıldız’ın bu suçları teşvik ettiğini, bu suçların önünü açacak ifadeler kullandığını üşünüyoruz. Eğitim-Sen ve bireysel 10 arkadaşımız suç duyurusunda bulunuyoruz. Mesai olduğu için bugün gelemeyen ve önümüzdeki hafta adliyeye gelip suç duyurusunda bulunacaklar var. Çocuk tecavüzlerinin ve çocuklarının ırzına geçme suçunu teşvik etmekle suçluyoruz. Daha önce de kadınları aşağılayan ifadeleri olmuştu. Ama en son işlediği suç anayasal bir suç aslında."

NUREDDİN YILDIZ NE DEMİŞTİ?

Sosyal Doku Vakfı Başkanı Nureddin Yıldız 6 yaşındaki kız çocuklarına nikah kıyılabileceğini de kapsayan açıklamasında, "Evlilikle ilgili şeriatımız İslam'ın yaş haddi yoktur. Bu ne demek, büluğ çağından önce de bir çocuk evlenebilir. Çocuklar arası nikah da yapılabilir. Büyük-küçük nikahı da yapılabilir. Mesela 7 yaşında bir kız çocuğu, 25 yaşında erkek veya 7 yaşında bir erkek çocuğu, 25 yaşında bir kız ile nikahlanabilir. Nikahlanmalarında sakınca yoktur. Kuran'a iman eden bütün Müslümanlara göre evlilik için bir yaş söz konusu değildir. 10 yaşında, 7 yaşında, 6 yaşında nikaha engel bir durum yoktur." sözleri büyük tepki çekmişti.