Kars'ta yaşayan 85 yaşındaki Mehmet Yalama, 1955 yılında askerden gelerek başladığı odunculuk mesleği ile hayatını kazandı. 60 yıllık odunculuk hayatında vazgeçilmezi ise baltası oldu.

Kars Merkez Kale içi mahallesinde ikamet eden Mehmet Yalama askerden döndükten sonra eline aldığı baltası ile ev kurdu, 4 çocuk sahibi oldu, çocuklarını okuttu, büyüttü ve yuva kurmalarını sağladı. Yalama, nasır tutan ellerine, ağaran saçlarına ve yorulan bedenine rağmen odun kırmaya bugün de devam ediyor.

Sabahın ilk saatlerinde Kars merkez Ebu'l Hasan Harakan-i Türbesi yanında bulunan kahvelere uğrayan Mehmet Yalama müşteri arıyor. Genellikle kış aylarına yakın işleri artan Mehmet Amca oturduğu iskemlelerde baltası ayaklarının ucunda iş çıkmasını bekliyor. Genellikle 60 yılın vermiş olduğu tanınırlık ile dostlarının tercih ettiği Mehmet amca yarım ton odunu 30-40 liraya kırıyor.

Mehmet Yalama, hayatında hiç bayramlık alma ve alışveriş yapma zamanının olmadığını, bu işle çocuklarının ilgilendiğini söylüyor. Kars merkeze bağlı Mezra köylü olan Yalama, "Ekmek paramı böyle çıkarıyorum. 3 kız bir oğlum var. Hepsini büyüttüm, okuttum, liseyi bitirdiler. Hep balta ile.. Günlük iki işe gidiyorum." diyor.

Yaşlı oduncuya odun kırdıran Ahmet Mamay da şu bilgileri veriyor: "Mehmet amca bizim mahallede oturuyor. Odunlarımızı devamlı Mehmet amcaya kırdırıyoruz. Geçimini o şekilde sağlıyor. Bu şekilde 4 çocuk büyüttü. Eşi rahatsız, yatalak, Mehmet amca da bu şekilde ekmeğini kazanıyor. Herkes bayram telaşında, o ekmek telaşında."