Yozgat’ın Sorgun İlçesinde özel bir maden ocağında çalışan 60 maden işçisi 7 aydır maaş alamadıklarını iddia ederek iş bırakma eylemi yaptı.

Maden ocağı önünde toplanan yaklaşık 60 maden işçisi, Soma’da hayatını kaybeden 301 maden işçisi için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Maden işçilerine Yozgat CHP Milletvekili adayları Hasan Arslan Nurdoğdu ve Zeynep Kılıçarslan da destek vererek maden ocağı önüne gelerek işçilerin sıkıntılarını dinledi. İşçilerden bazıları konuşmakta güçlük çekerken, bazı işçiler ise elektrik faturasını dahi yatıracak paralarının olmadığını ifade etti.

"AİLE HUZURUMUZ BOZULDU"

İşçilerden İsa Şimşek(33), 7 aydan bu yana ücret alamadıklarını belirterek, aile huzurunun kalmadığını söyledi. Şimşek, "Devletin bize vermiş olduğu hakları alamadığımız gibi kendi çalıştığımızı da alamıyoruz. 1 yıl içerisinde 5 ay maaş aldık. Ne huzurumuz kaldı, ne de dayanacak gücümüz kaldı. İş yerine maaşlarımız ödenene kadar girmeyeceğiz. Bazı madenci arkadaşlarımız gece vardiyasından çıkıp gündüz inşaatlarda çalışıyor. Memurun maaşını bir ay ödemesinler, bakalım Türkiye nasıl karışıyor. Ama iş madenciye geldiği zaman kimse oralı dahil olmuyor." dedi.

'SİYASİLERİMİZ BİZİ SADECE SEÇİM ZAMANINDA HATIRLIYOR'

Dursun Erdoğan da aynı ifadeleri kullanarak şöyle dedi: “Maden ocağında çalışan işçi sayımız 180'den 60'a kadar düştü. 7 ayda dayanamayan arkadaşlarımız başka işlere girdi. Şu anda yerin 280 metre derinliğinde çalışıyoruz. Üretim var. Çıkan kömür şu anda bizim ihtiyacımızı karşılayacak durumda. Nedense siyasetçilerimiz bizleri sadece seçim zamanında hatırlıyor. Şimdi kimse kapımızı bile açmıyor. Biz seçimde değil, kötü zamanda hatırlanmak istiyoruz. İlle de Soma'daki gibi birkaç madenci kardeşimizin ölmesi mi gerekiyor. Soma’dakiler bir gün öldü. 'Onlar kurtuldu' diyoruz. Ama biz burada 1.5 senedir her gün ölüyoruz. Çok zor durumdayız."

"EŞİM VE ÇOCUKLARIMIN YÜZÜNE BAKAMAZ OLDUM"

Ertuğrul Şahan ise 3 çocuğu olduğunu, 4 yıldan beri maden ocağında çalıştığını belirterek,
"8 aydır maaş alamıyorum. 2 çocuğum üniversitede, 1'i ilkokula gidiyor. Eşim ve çocuklarım yüzüne bakamaz hale geldim. 25 senedir evlilik hayatım var. Son 3 ayda aile huzurum dahi kalmadı. Bugün elektrik faturamın son günü, cebimde 30 kuruşum var. 11 aydır ev kiramı dahil veremiyorum. Bir başka yere çıkmak istesem, maden ocağında çalıştığımı söylediğimde bize kiralık ev dahi vermiyorlar." diye konuştu.

CHP Yozgat Milletvekili H. Aslan Nurdoğdu ise işçilerin sıkıntılarını anlatırken devletin sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiğini söyledi. Nurdoğdu, "Bugün böylesi durumlarda devlet denilen ihtiyaç vardır. Devlet, hak edenin hakkının alması için güçsüzün yanında olan güçtür. Ama maalesef bu gücü burada göremiyoruz." şeklinde konuştu.