Batman’da fiyatları bin lira ile 7 bin lira arasında değişen güvercinleri besleyen vatandaşlar her hafta ihale usulü ile alım satım yapıyor.

Her hafta düzenlenen özel ihalelerle satışa sunulan rengarenk güvercinler birçok hayvanseverin ilgi odağı oluyor. Taklacı olarak tabir edilen güvercinlerle ilgilenen vatandaşlar, Batman’ın güvercinlerinin kaliteli olduğunu ve yeterince tanıtılmadığını ifade etti.

Her hafta Batman Güvercin Severler Derneği'nde düzenlenen ihalelerle güvercinleri satışa çıkardıklarını anlatan Dernek Başkanı Emin Çelik, bu işin gönül işi olduğunu, ticari amaçtan ziyade zevk için yaptıklarını söyledi. Kendisi gibi birçok kişinin bu işe gönül verdiğini belirten Çelik, iyi güvercinin havada en az bir saat 40 dakika uçup takla atması gerektiğini kaydetti.

FİYATLARI BİN LİRA İLE 7 BİN LİRA ARASINDA DEĞİŞİYOR

Güvercin fiyatlarının yüksek olduğunu, bundan dolayı alıcıların nadir olduğunu dile getiren Çelik, "Kaliteli güvercin çok nadir bulunur ve fiyatı yüksek olur. Bizdeki birçok güvercinin fiyatı bin lira ile 7 bin lira arasında değişiyor. Bende çok kaliteli güvercinler var. Her birine ayrı bir önem veriyorum. Yani vaktimin hepsini bu muhteşem hayvanlara ayırıyorum. Bundan dolayı da mutluyum." diye konuştu.

SAVAŞ BÖLGESİNE GİDİP GÜVERCİN GETİRDİK

Güvercin besleyen İslam Kaya ise güvercin sevgisinin hiçbir engel tanımadığını belirterek şunları söyledi: "Ben yıllardır bu işle uğraşıyorum. Bu güvercinler benim geçim kaynağım. Birçok kişi bu işi sevdiği için uğraşıyor. Ben ve benim gibi birçok kişi Suriye’deki savaşa aldırış etmeden oraya gidip güvercin satın aldık. Çok özel bir ırkta güvercin aldık. Bu güvercinlerin burada yaygın hale gelmesi için uğraşıyoruz. Bu bölgede güvercin yetiştiriciliği alanında Mardin ön planda, biz Mardin’i geçeceğiz. Bizim ilimizde daha kaliteli güvercinler var ama yeterince tanıtımı yapılmıyor. Bu konuda daha iyi çalışmalıyız diye düşünüyorum."

HIRSIZLARLA BAŞLARI DERTTE

Güvercin yetiştiricisi Orman Sonkur, bu işi hobi olarak yaptığını ve bundan dolayı da mutluluk duyduğunu dile getirerek, şunları kaydetti: "Bu güvercinleri, hırsızlar yüzünden bahçelerimizde rahat bir şekilde uçuramıyoruz. Güvercinlerin tanesi 7 bin liraya kadar çıkıyor. Bir tanesi çalındığı zaman canımız sıkılıyor. Bu konuda da gerekli çalışmaların yapılmasını istiyoruz. Gözaltına alınan güvercin hırsızları tutuklansın."