28 Şubat sürecinde, hükümeti devirmeye teşebbüs ettikleri iddiasıyla 103 kişi hakkında açılan davanın görülmesine yarın devam edilecek. 3 gün üst üste yapılması planlanan duruşmalarda; aralarında eski Başbakan Mesut Yılmaz’ın da olduğu dönemin 3 tanığı dinlenecek. Dava kapsamında ayrıca Meral Akşener ve Şevket Kazan’a çağrı kağıdı gönderildi.

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek olan davada, mahkeme bir önceki duruşmada verdiği ara kararda ana dosyadan ayrılan ve hala soruşturma aşamasında olan dosyanın akıbetinin sorulmasına karar vermişti. Mahkeme ayrıca, iddianamede müşteki olarak yer alan, yargı sınırları içinde olan, davetiye gönderilip duruşmaya gelmeyen veya dilekçelerinde bildirdikleri adreslere gönderilen davetiyeleri iade edilen müştekilerin dinlenmesinden vazgeçmişti.

MERAL AKŞENER VE ŞEVKET KAZAN'A ÇAĞRI KAĞIDI

Milli Güvenlik Kurulu kararlarının tartışıldığı, 13 Mart 1997'de yapılan Bakanlar Kurulu tutanağı ve 14 Mart 1997 tarihli başbakanlık genelgesini de isteyen mahkeme, iddianamede mağdur olarak ismi geçen dönemin İçişleri Bakanı Meral Akşener ve dönemin Adalet Bakanı Şevket Kazan’a çağrı kâğıdı gönderilmesine karar vermişti.

3 YENİ TANIK

Dönemin Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden için de tanık sıfatı ile çağrı kağıdı çıkarılmasına karar veren mahkeme, eski başbakanlardan Mesut Yılmaz ve Milli Savunma eski Bakanı İsmet Sezgin’in adreslerini bildirmeleri halinde beklenmeksizin bulundukları yargı çevresinde dinlenmeleri için işlem yapılmasına, Ankara’da bulunmaları halinde tanık sıfatı çağrı kağıdı çıkarılmasına, Ankara dışında bulunmaları halinde ise mahal mahkemesine çağrı kağıdı gönderilmesini kararlaştırmıştı.

Bu arada, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından yapılan yetki kararnamesinde 28 Şubat davasına bakan 5. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Ahmet Korkmaz başka bir mahkemeye atandı. Korkmaz’dan boşalan üyeliği ise hâkim Mustafa Çorumlu atandı. 72. Duruşması yarın yapılacak olan davaya salı ve çarşamba günü de devam edecek.

Ayrıca, davanın sanıklarından olan ve hakkında yakalama kararı bulunan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı eski İstihbarat Daire Başkanı Eser Şahan Cuma günü Romanya’da ölü bulundu. Yaklaşık 10 yıldır Romanya’da ikamet ettiği ileri sürülen Şahan’ın, 3 yıl önce Romanya hükümetine sığınma talebinde bulunduğu ileri sürüldü. Davanın bir diğer sanığı Teoman Koman ise 14 Aralık 2013’te vefat etmişti.