Bu yılki 30 Ağustos Zafer Bayramı törenlerinin yapıldığı alan 81 bin dönüm olmasına rağmen bazı medya kuruluşlarına ‘alanımız dar’ denilerek akreditasyon uygulandığı ortaya çıktı. Atatürk Kültür Merkezi’nin toplam alanı 81 bin 420 metre kare olmasına rağmen, Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nden (BYEGM) yapılan açıklamada “AKM'nin konumu itibariyle çok dar bir alan tahsis edilmiştir. Bu itibarla akredite olmak için başvuran basın mensuplarının taleplerinin tamamı karşılanamamıştır.” ifadesine yer verildi.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da 30 Ağustos Zafer Bayramı törenlerini bir basın mensubu olarak takip etmek isteyen Cihan Haber Ajansı kameramanı Emrah Karakütük, kendisine herhangi bir gerekçe gösterilmeden talebinin reddedildiği bildirildi. Bunun üzerine BYEGM Bilgilendirme Birimi’ne başvuran Karakütük’e törenleri takip etme talebinin reddedilmesinin gerekçesi olarak ‘yer darlığı’ gösterildi. Cevap karşısında şaşkına uğrayan Karakütük, “AKM’nin çok büyük bir alan olmasına rağmen, daha önceki yıllarda da çok defa görev yapmamıza rağmen gelen mailde alan darlığı nedeniyle kısıtlı bir görevlendirmenin yapıldığı ve bazı basın çalışanlarını alana alamadıkları bildirildi.” dedi.

‘ALAN DAR İSE KURUM DEĞİL GAZETECİ SAYISI KISITLI TUTULUR’

Futbol maçlarında da basın tribünü sınırlı sayıda yere sahip olmasına rağmen her medya organından gazeteci alınmaya çalışıldığını ifade eden Karakütük, “Akredite belli kurumlara uygulanmasından ziyade yer ne kadardır, ona göre sayı belirlenir. Hiçbir kurumu mağdur etmeyecek şekilde görevlendirme yapılır. Kimse dışarda bırakılmaz. Alan dar ise kurumlardaki gazeteci sayısı kısıtlı tutulur ama her kuruma mutlaka izin verilir. Bizden 10 başvuru olduysa en azından ikimize üçümüze izin verilebilirdi. Ama Cihan Haber Ajansı’ndan hiçbir arkadaşımızın başvurusu kabul edilmedi.” diye konuştu.

‘TANKLAR SIĞIYOR, TOPLAR SIĞIYOR; SADECE BİRKAÇ BASIN MENSUBU MU SIĞDIRILAMADI?’

Daha önceki senelerde AKM’deki birçok resmi töreni hiçbir sorun olmadan kurumsal olarak takip ettiklerini kaydeden Karakütük, “Bu defa neden böyle bir uygulama yaptılar anlamadım. ‘Alan dar’ diyorlar, açıkçası orası çok geniş bir alan. Tanklar sığıyor, toplar sığıyor, tören geçişi yapılıyor, askerler geçiyor, binlerce vatandaş giriyor. Sadece birkaç basın mensubu mu oraya sığdırılamadı?” diye sordu.

RESMİ CEVAPTA ‘ALAN DAR’ İFADESİ DİKKAT ÇEKTİ

Sarı basın kartı sahibi Emrah Karakütük’e gönderilen resmi cevap şu şekilde:

"28.08.2015 tarihli başvurunuz,

Atatürk Kültür Merkezinde (AKM) düzenlenen 30 Ağustos Zafer Bayramı törenlerini takip etmek isteyen basın mensupları ile canlı yayın araçları için, AKM'nin konumu itibariyle çok dar bir alan tahsis edilmiştir.

Bu itibarla; akredite olmak için başvuran basın mensuplarının taleplerinin tamamı karşılanamamıştır.

Bilgilerinize sunulur.

Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon
Genel Müdürlüğü (BYEGM) Bilgilendirme Birimi.”