Samsun Büyükşehir Belediyesi ile İlkadım Belediyesi'nin ortaklaşa düzenledikleri, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından da finanse edilen ve 847 bin TL proje bedelli 'Temiz Bir Gelecek ve Sağlıklı Yaşam İçin SAMBİS' projesi kapsamında alınan bisikletler çürümeye terk edildi.

Bir önceki İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş yönetimi tarafından büyük önem verilerek hizmete sokulan SAMBİS projesi, son yerel seçimde belediyenin el değiştirmesi ile sona erdirilmişti. Necattin Demirtaş döneminde vatandaşın spora yönlendirilmesi ve sağlıklı yaşam için uygulamaya konulan proje ile ihtiyaç sahibi olan ailelere ücretsiz, diğer aileleri ise sembolik bir ücret karşılığında kiralamak üzere kurulan SAMBİS, ücretlerin ödenmesinde kredi kartı zorunluluğu getirilmesinden dolayı rantabıl kullanılamamıştı. SAMBİS projesi kapsamında sahil şeridinde 6 adet bisiklet kiralama istasyonu bulunmakta ve bu istasyonların beş tanesi yani Bandırma Vapuru, Mert Plajı, Sevgi Kafe, AKM arkası, Adnan Kahveci Parkı aktif olarak çalışmakta. Bu istasyonlarda toplam 6 adet kiralama istasyonunda 164 adet SAMBİS bisiklet kioksu ve 106 adet bisikletle hizmete girmişti.

106 BİSİKLETLİ SİSTEMİN YILLIK BAKIM 150 BİN LİRA

Karadeniz Bölgesi’nde ilk olarak Samsun’da İlkadım ilçesinde 2 yıl önce hayata geçirilen akıllı bisiklet kiralama sistemi SAMBİS yıllık bakım maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle 1 yıldır kullanılamıyor.

Vatandaşların kullanımında olması gereken bisikletler sistemin güncellenememesi nedeniyle Büyükşehir Belediyesi itfaiye binası arkasındaki depoda adeta çürümeye terk edildi. Projenin hayata geçirilmesine vesile olan İlkadım Belediyesi, sistemi kuran firmanın anlaşma metninde yazdığı 'cihazların bakım ve güncellemeleri her yıl firmamız tarafından yıllık 150 bin lira karşılığında yapılır' şartı üzerine maliyeti karşılayamayacağı gerekçesiyle SAMBİS’i Büyükşehir Belediyesi’ne devretti. Uzun süredir kullanım dışı olan sistemin yeniden kullanılabilir hale gelmesi için ise Büyükşehir Belediyesinin yaklaşık 300 bin liralık yeni yatırım yapacağı öğrenildi.