Balıkesir'in Bandırma ilçesindeki 90 yıllık olan eski elektrik fabrikası santralı, Bandırma Belediyesi tarafından restore edilerek Kültür ve Sanat Merkezi'ne dönüştürüldü. Merkez, düzenlenen törenle misafirlerine kapılarını açtı. Açılış törenine Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı, Eski Belediye Başkanı Sedat Pekel, Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin, Milli Eğitim Müdürü Saadettin Pircioğlu, belediye meclis üyeleri, esnaf odalarının başkanları ve çok sayıda yönetici katıldı.

Açılışta konuşan Belediye Başkanı Dursun Mirza, "Eski elektrik santrali, Bandırma’nın elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla 1928 yılında yapılmıştır. Bandırma’nın büyümesi ve burada üretilen elektriğin yetersiz kalması nedeniyle 1957 yılında Kaşif Acar Caddesi tarafına ek bina yapılmış ve buraya konan ek motorlarla Bandırma’ya yeterli elektrik sağlanmıştır. Enterkonnekte sistemine bağlanana kadar da bu bina Bandırma’nın elektriğini sağlamıştır." dedi.

Daha sonraki yıllarda farklı elektrik hizmetlerinin yürütüldüğü binanın son olarak TEDAŞ tarafından depo olarak kullanıldığını anlatan Başkan Mirza, "Bu işletmenin Paşabayır Mahallesi’ndeki yeni yerine taşınmasından sonra da bina atıl hale gelmiştir. Belediye tarafından sürdürülen hukuki mücadele sonucu 2011 yılında bina tamamen Bandırma Belediyesi’ne kazandırıldı. Kent tarihinde önemli bir yeri olan binanın yeniden ayağa kaldırılması ve yaşatılması için, burasının bir kültür merkezi haline getirilmesi amacıyla Belediye tarafından bir proje hazırlandı. Tarihi ve tescilli bina olması nedeniyle oldukça uzun ve sıkıntılı bir süreç yaşanmasına karşın, her türlü zorluk aşılarak bina Bandırma’ya kazandırıldı." diye konuştu.

Binanın aslına uygun olarak restore edildiğini belirten Mirza, "Kültür merkezi olarak kullanılacak binada 192 koltuklu salon, sahne ve bir fuaye yer alıyor. Eski Elektrik Fabrikası’nın Santral Kültür Merkezi’ne dönüştürülmesi çalışmaları yaklaşık 1,4 milyon TL’ye mal oldu." dedi.

Bandırma Belediyesi Santral Kültür Merkezi, festivalin ikinci akşamında Grup Sufle konseriyle ilk misafirlerini ağırlayacak.