Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Elbistan A Termik Santrali ve Kömür İşletmesi'nin 20 yıllığına ERG Elektrik A.Ş.’ye devrini ilgilendiren anlaşmayı imzaladıklarını bildirdi.

Afşin-Elbistan A Termik Santrali’ndeki, doğalgaz boru hattı döşeme ihalesini kazanan firma ile sözleşme imza programına katılan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, A Termik santralinin devri ile ilgili açıklama yaptı. Doğalgaz imza töreninde konuşan Yıldız, bölgenin doğalgaz konforunu fazlasıyla hak ettiğini kaydetti. Santrallerle ilgili de açıklama yapan Yıldız, A Termik Santral ve Linyit İşletmesi ile ilgili imzaların atıldığını aktardı.

Bakan Yıldız, imtiyaz hakkı sözleşmesi ile birlikte ilgili firmanın santralin rehabilitasyonu ve diğer yatırımlarının toplam 3,6 milyar dolar bütçeye sahip olduğunu hatırlatarak, “Buraya 2 tane 360 MW’lik ünite daha kuruyoruz. 720 MW’lik ek ünite tesis edilecek. Kömür daha fazla çıkartılacak ve buradaki işletme daha fazla elektrik üretmiş olacak. 20 yıl sonra biz bunların her birisini tekrar geri alacağız." dedi.

Bakan Yıldız, şu bilgileri verdi: "Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nin rehabilite edilmesi ile alakalı 13 yıl süren mahkeme kararları vardı. Ve şimdi imtiyaz hakkı sözleşmesi ile beraber biz buranın da anlaşmasına imza koyduk. Bunun için de buraya tekrar gelinecek. Burada hangi şahıs olursa olsun burada hizmetleri devam ettirecek. Bizdeki anlayış bayrak yere düşmez ve elden ele verilir. Bizden sonraki arkadaşlarımız bizden daha iyi bu işi yapacaklar. Böyle inandığımız için bu kararları aldık. Bir firmayla Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nin 20 yıllığına imtiyaz hakkıyla beraber bütün yatırımları başlatmış olacak. Bu yatırımın tutarı 3,6 milyar dolar. 10 milyar TL’nin üzerindeki yeni yatırım burada 7-8 kilometrekarelik bir alana yapılacak. Burada 1350 MW’lik kısmen yaşını doldurmuş, ömrünü tamamlamış ve çevreye zararlı olmasını kesinlikle istemediğimiz bir tesisten bahsediyoruz. Buranın çok ekmeğini yedik. Buradan çok insan gelip geçti. Türkiye’de buranın çok ekmeğini yedi ama burayı bu haliyle bırakamayız. Çiftçi kardeşlerim EÜAŞ’ın aleyhine bir dava açtılar ve 21 milyon TL tazminat kazandılar. Haklarıydı helal olsun. Biz de şu an buranın baca gazı analizleriyle alakalı her türlü çevreye duyarlı bir işletmecilik kuruyoruz. Yalnızca bununla bitmiyor. 1350 MW’lik rehabilitasyonla birlikte buraya 2 tane 360 MW’lik ünite daha kuruyoruz. 720 MW’lik ek ünite tesis edilecek. Kömür daha fazla çıkartılacak ve buradaki işletme daha fazla elektrik üretmiş olacak. 20 yıl sonra biz bunların her birisini tekrar geri alacağız.”

AFŞİN-ELBİSTAN'A DOĞALGAZ GELİYOR

Afşin Elbistan bölgesine doğalgaz hattı döşenmesine yönelik projeyi alan firma ile sözleşme imzalandı. 8 milyon 250 bin dolara mal olması planlanan proje sonunda termik santrallerde ve konutlarda doğalgaz kullanılması öngörülüyor. Törende Afşin-Elbistan bölgesine doğalgaz hatta döşeyecek firma yetkilisine projenin kaç günde tamamlanacağını soran Bakan Yıldız’a 600 gün cevabı verildi. Bu süreyi uzun bulan AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal bu sürenin 500 güne indirilmesini istedi. Pazarlık sonucu projenin tamamlanma süresi 500 gün olarak belirlendi.