Avrupa Birliği(AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, birliğe üyeliği değerlendirerek, “Avrupa Birliği’ne üye olacağımıza inanıyoruz. Avrupa Birliği’ne üye olduğumuzda da gerçekten Türkiye Avrupa Birliği’ne katkı sağlayan ve bu birliğin en önemli ülkelerinden biri olacaktır.” dedi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, AB üyesi ülkelerin büyükelçileriyle AB Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) kapsamında, Ankara ili yatırımlarının toplu açılış törenine katıldı. Törende konuşan Bakan Bozkır, Avrupa Birliği ilişkisinin Türkiye için stratejik bir hedef olduğunu kaydederek, “Bu stratejik hedef 50 yıldır ulaşmak için neden kararlı, sabırlı, toleranslı bir şekilde beklediğimizin neden bu amaca ulaşmak için çalıştığımızın en güzel örneklerinden birini bugün görmekteyiz. Avrupa Birliği’ne üyelik sadece bir uluslararası örgüte üyelik değildir. Üyelikle birlikte veyahut üyelik sürecinde, günlük yaşamımızın her alanında insanlarımıza önemli katkılar sağlandığını görüyoruz. Türkiye Avrupa Birliği üyesi olduğu zaman bir yük getirecek ülke değil, yükü bilakis alacak bir ülke konumundadır. Bu projelerin bir çoğu her ne kadar Avrupa Birliği katkılarıyla sağlanmışsa aslında Türkiye’nin öz kaynakları olmadan bu projelerin gerçekleşmesi de mümkün olmayacaktı. Bugün gördüğünüz projeler bir çok Avrupa Birliği ülkesinde bu standartta, bu ileri düzeyde görülmeyecek düzeyde projelerdir. Dolayısıyla biz Türkiye olarak kendimize güveniyoruz. Avrupa Birliği’ne üye olacağımıza inanıyoruz. Avrupa Birliği’ne üye olduğumuzda da gerçekten Türkiye Avrupa Birliği’ne katkı sağlayan ve bu birliğin ne önemli ülkelerinden biri olacaktır.” ifadelerini kullandı.

“11 NOLU FASIL MAALESEF SİYASİ NEDENLERLE HENÜZ AÇILAMAMIŞTIR”

AB Bakanı Bozkır tarım ve kırsal kalkınma alanında Avrupa Birliği’ne uyum çalışmalarının yürütüldüğünü kaydederek, “11 nolu tarım ve kırsal kalkınma faslı maalesef siyasi nedenlerle henüz açılamamıştır. Biz Türkiye’de fasılların açılmasını resmen beklemeden fasılları 8 sene önce tamamını açtık. Tarım ve Kalkınma faslı da bunlardan bir tanesi.“ diye konuştu.

“TÜRKİYE’DE EĞER İYİ HİJYEN OLMAZSA BUNDAN AVRUPA BİRLİĞİ DE ZARAR GÖRÜR”

AB Bakanı Bozkır'ın ardından konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise 2011 yılından bu yana Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Fonlarından alınan parayı Türkiye’nin kırsal kalkınmasında kullandıklarını söyleyerek, “Çünkü IPARD ile sağladığımız destekleri başlangıçta 20, sonra 22, toplamda 42 vilayette gerçekleştiriyoruz. 39 vilayet Avrupa Birliği’nin bu fonlarının henüz uygulanmadığı iller. Onunla ilgili ayrı çalışma yapıyoruz.” dedi.

Bakan Eker şöyle devam etti: ”Kendi durumumuzu da biliyoruz, Avrupa Birliği ülkelerinin durumunu da biliyoruz. Bizim gönlümüz ister ki burada kriterlerde siyasi faktörler dikkate alınmasın. Bazı tarımla ilgili fasılların açılışında siyasi kriterler var. Siyasi kriter olunca denecek bir şey yok. Tarım ne yapsın. Türk çiftçisi ne yapsın. Türk çiftçisi elinden geleni yapıyor. Hasılasını 23 milyar dolardan 61 milyar dolara çıkarmış. Tarım ve hayvancılık alanı sadece bir ülkenin kapalı sınırları içerisinde olacak bir sektör değil. İllaki birbirinden etkilenir. Türkiye’de eğer hijyen iyi olmazsa, hayvan hastalıklarıyla mücadele çok etkin bir şekilde yapılmazsa bundan Avrupa Birliği de zarar görür. Çünkü sınırımız Avrupa.”

“ANKARA, IPARD DESTEKLERİNDEN EN ÇOK İSTİFADE EDEN İL”

Sözleşme imzalanan proje sayısının 7 bin 900 olduğunu söyleyen Bakan Eker şunları söyledi: ”Bunun 7 bin 98’i hayata geçti. Bu projelere sağlana hibe miktarı 2.2 milyar lira. Sözleşme imzalanan projelerin toplam yatırım tutarı 3.8 milyar lira. 2015 yılında IPARD kapsamında 1.2 milyar lira hibe ödemek istediğimizi planladığımızı ifade etmek istiyorum. Ankara IPARD desteklerinden en yüksek düzeyde istifade eden ildir. Ankara’da bugüne kadar yatırım tutarı 335 milyon lira olan 391 proje ile sözleşme imzaladık. Bu projelere 209 milyon lira hibe destek sağlandı. Şubat ayı itibariyle bunlardan 281 projenin ödemesi hibesi gerçekleşmiş oldu. Açılışı yapılan tesislerin sektör bazında dağılımı: Besicilik ve kanatlı eti yatırımları 161 işletme, Süt hayvancılığı yatırımları 29 işletme, arıcılık ve seracılıkla ilgili 194 işletme, et ve et ürünlerinin işletmesi 3 işletme, süt ve süt ürünleri ile ilgili 1 işletme, meyve ürünlerinin işletmesiyle ilgili 2 ve kırsal turizmle ilgili 1 işletmeye hibe destek ödemeleri yapıldı.”

Konuşmaların ardından Ankara IPARD yatırımları kapsamında canlı yayın bağlantısı yapıldı. Daha sonra projede faydalanıcılarına temsili çek takdimi yapıldı ve kurdele kesildi.