Özgürlük için Basın Projesi (ÖiB) Aralık ayı raporunda, medya kuruluşlarına yönelik operasyonun basın özgürlüğü konusunu bir kez daha gündeme getirdiği, basın meslek kuruluşlarının bu gelişmeden kaygı duyduğu bildirildi.

Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı tarafından finanse edilen ve Gazeteciler Cemiyeti (Ankara) tarafından yürütülen projede, ifade ve basın özgürlüğü ihlalleri aylık raporlar halinde kayıt altına alınıyor. Proje kapsamında yayımlanan raporda, Aralık ayında Türkiye'nin gündemini oluşturan konulara değinildi.

‘KUVVETLİ ŞÜPHE’ YERİNE ‘MAKUL ŞÜPHE’

Raporda, Ceza Muhakemesi Kanunu'nda yapılan ve yürürlüğe giren değişiklikle birlikte, eskiden 'kuvvetli şüphe' üzerine harekete geçebilen güvenlik güçlerinin şimdi 'makul şüphe' ile harekete geçtiğini, bunun ilk uygulamalarının görülmesinin sivil toplum kuruluşlarınca kaygıyla izlendiğine işaret edildi.

Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ile Samanyolu Yayın Grup Başkanı Hidayet Karaca'nın aralarında bulunduğu çok sayıda gazeteci, yazar ve güvenlik mensubunun gözaltına alındığı, Karaca ile bazı güvenlik görevlilerinin tutuklandığı hatırlatılan raporda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde çalışma ofisine 'böcek' tabir edilen dinleme cihazı konulmasıyla ilgili soruşturma kapsamında 13 kişi hakkında hazırlanan iddianamenin Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildiği kaydedildi.

ADANA VE HATAY’DA DURDURULAN MİT TIR'LARI

Adana ve Hatay'da MİT'e ait TIR'ların durdurulmasına ilişkin soruşturma kapsamında 19 şüpheli hakkında daha kamu davası açıldığı belirtilen raporda, HSYK'nın, yargıdaki yeni düzenlemeyle Yargıtay’a seçilen 144 kişi ile Danıştay'a seçilen 33 üyenin isimlerini açıklamasının da Aralık gündeminin önde gelen konuları arasında yer aldığı ifade edildi.

‘KAYIP TRİLYON’ SORUŞTURMASINA TAKİPSİZLİK

ÖiB Aralık raporunda, kendi rızasıyla ifade veren 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında, Refah Partisi dönemine ait 'kayıp trilyon' soruşturmasında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın takipsizlik kararı verdiği, eski AK Parti Elazığ Milletvekili Fevzi İşbaşaran'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret içeren 'tweet’ler attığı iddiasıyla tutuklandığı hatırlatıldı.

MISIR ÇARŞISI PATLAMASI, ÖCALAN'IN KİTABI

Mısır Çarşısı'nda 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin 16 yıldır devam eden davada, sanıklar Pınar Selek ile Abdülmecit Öztürk'ün dördüncü kez beraat ettiğine işaret edilen raporda, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası mahkumu Abdullah Öcalan’ın yazdığı kitaba ilişkin daha önce verilen 'el koyma ve toplatma kararının' Diyarbakır Sulh Ceza Hakimliği'nce kaldırıldığı bildirildi.

AKKUYU ÇED RAPORU ONAYLANMASI

Raporda ayın önemli gelişmeleri arasında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Akkuyu Nükleer Güç Santrali için Çevresel Etki Değerlendirmesi raporunu onaylamasının, Ermenek'teki maden ocağında mahsur kalan 18 işçinin tamamının cesetlerine 38 günlük çalışma sonunda ulaşılmasının, Türkiye'nin ilk Kültür Bakanı Talat Sait Halman’ın vefatının, ana muhalefet partisi CHP'nin eski Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP) Genel Başkanı ve eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Karayalçın’ı İstanbul İl Başkanlığı'na getirerek partinin toparlanması için çalışmalara girişmesinin ve CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum’un parti bütünlüğünü sarsan tutum içine girdiği gerekçesiyle partiden ihraç edilmesinin yer aldığına işaret edildi.

ÖiB Aralık ayı raporuna www.pressforfreedom.org adresinden ulaşılabiliyor.