ABD’nin Adana Konsolosu John Lee Espinoza, IŞİD’in bütün dünyaya tehdit unsuru olduğunu belirterek, “IŞİD’in Türkiye, Suriye ve bütün dünyayı tehdidine karşı büyük bir kaygı içerisindeyiz. Çok ciddi bir şekilde izliyoruz. Kendi sınır güvenliğimizi dikkate aldığımız gibi, Türkiye sınır güvenliğini de dikkate alıyoruz.” dedi.

Görev süresi dolan ABD’nin Adana Konsolosu John Lee Espinoza, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e veda ziyaretinde bulundu. Suriye ve IŞİD meselesine değinen Espinoza, IŞİD’in Türkiye, Suriye ve bütün dünyayı tehdidini kaygı içerisinde karşıladıklarını dile getirerek, IŞİD’i çok ciddi bir şekilde izlediklerini açıkladı. IŞİD’in bütün dünyaya tehdit unsuru olduğuna vurgu yapan Espinoza, “IŞİD’e karşı mücadele etmek için Türk hükümetinin bütün kademeleri ile ortak çalışmalar yapıyoruz. Türkiye’nin Suriye’de ve Irak’ta çok uzun bir sınırı var. Türkiye, Suriye’de IŞİD saflarını gitmek isteyen yabancıları durduruyor. Türkiye’nin sınır güvenliğini güçlendirmek için birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye’nin sınır güvenliği bizim için çok önemli. Kendi sınır güvenliğimizi dikkate aldığımız gibi, Türkiye sınır güvenliğini de dikkate alıyoruz.” diye konuştu.

Suriye ve Irak’taki krizden dolayı Türkiye’nin etkilendiğine dikkat çeken Espinoza, diğer ülkelerin gerekli yardımlarda bulunmadığını ifade etti. Espinoza, şunları kaydetti: “Türkiye’nin hem güvenlik, hem ekonomik hem de siyasi konumunun etkilendiğini görüyoruz. Bu konuya barışçıl bir çözüm bulmamız gerektiğini düşünüyorum. Suriye meselesi Türkiye’yi çok etkiledi. Uluslararası toplumun da daha fazla şeyler yapması gerekir. Türkiye ve ABD, Suriye’ye yapılan insani yardımın yükünü omuzlamış durumdalar. Avrupalı dostlarımızın ve diğer ülkelerin daha fazla yardım yapmaları gerekir.”

Fatma Şahin ise Türkiye’nin yaptığı yardımların uluslararası arenada yeterince yer bulmadığını ve diğer ülkelerin yeterince destek vermediğini gündeme getirdi.