İstanbul'daki Gezi Parkı olaylarına destek için Hatay'da düzenlenen eylemde hayatını kaybeden Abdullah Cömert'in, güvenlik sebebiyle Balıkesir'de görülen davasının ikinci duruşmasında kamera krizi yaşandı. Salondakilerin görüntüsünün çekilmesine, alınmasına avukatlar ve ailesi tepki gösterdi. Çıkan tartışmalar üzerine Cömert'in annesi fenalık geçirdi.

Antakya ilçesinde 2 Haziran 2013'teki Gezi Parkı protestoları sırasında başına biber gazı kapsülü isabet etmesi sonucu hayatını kaybeden Cömert'in ölümüyle ilgili davanın, güvenlik gerekçesiyle alındığı Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ikinci duruşması gergin başladı. Cömert'in ailesi ve yakınları adliye bahçesine girdiği sırada başlayan tartışma, duruşma salonunun kapısına kadar devam etti. Salona girmek isteyenlerle güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı. CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça'nın danışmanının da alınmamasıyla tartışma büyüdü. Bu sırada Abdullah Cömert'in annesi Hatice Cömert bayıldı, çağrılan sağlık görevlileri müdahale etti. Avukatlar, aile ve milletvekilleri, arbede arasında zorla duruşma salonuna girebildi.

ANNESİ FOTOĞRAFINI KUCAĞINDAN İNDİRMEDİ

Duruşmaya maktulün annesi Hatice Cömert, babası Edip Cömert, kardeşleri Zafer Cömert ve Adnan Cömert, kız kardeşi Meryem Cömert Öz, Milletvekili Havutça, Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz, Bekir Elvan'ın babası Sami Elvan, yine Hatay'daki eylemlerde hayatını kaybeden Ahmet Atakan'ın annesi Emsal Atakan ve 30 civarında avukat katıldı. Anne Cömert, oğlunun fotoğrafını kucağına alarak duruşmanın başlamasını bekledi.

DURUŞMA KAMERAYLA ÇEKİLDİ

Saat 09.00'da başlaması gereken duruşma, tartışma yüzünden 15 dakika gecikti. Mahkeme başkanı avukatların isimlerini aldığı sırada Zafer Cömert, tartışma ve zorluk çıkarılması sebebiyle mahkeme heyetini protesto etti. Bu amaçla salondakiler, sırtlarını mahkeme heyetine dönerek 5 dakika bekledi. Daha sonra duruşmaya devam edildi. Bu sırada salondaki normal kameraların dışında bir görevlinin de çekim yaptığını gören avukatlar itiraz etti, ik defa böyle bir durumla karşılaştıklarını belirttiler. Bu sırada salonda bir gazetecinin dizüstü bilgisayarıyla not aldığını gören görevliler, durumu mahkeme başkanına iletti. Mahkeme başkanı, kameranın o gazeteciyi çekmesini istedi. Bunun üzerine avukatlar, fişleme yapıldığını söyleyerek itiraz etti. Mahkeme başkanının itirazları dinlememesi üzerine Meryem Cömert Öz, kardeşinin fotoğrafıyla kameranın önünü kapattı. Duruşma bir süre böyle devam ederken mahkeme başkanı, salonda bulunan sivil polislerin, kameranın önünü kapatan Öz'ü uzaklaştırmasını istedi. Polis müdahale etmek istediği sırada kardeşleri ve annesi de yanına giderek kameranın önünde durdu. Burada da bir tartışma yaşandı. Zafer Cömert, bu kamerayla fişlediklerini belirterek çekmemesini istedi. Daha sonra görevliler, kamerayı alarak başka yere taşıdı ve çekime devam edildi. Buna tepki gösteren anne Cömert tekrar fenalaştı, duruşma salona çağrılan sağlık görevlileri müdahale etti.

SANIK POLİS İLK KEZ İFADE VERDİ

Avukatlar itirazlarını sürdürürken mahkeme başkanı iddianameyi okuttu. Robot tarafından okunan iddianamenin bitmesinin ardından, hakkında kasten öldürme suçundan 25 yıla kadar hapis cezası talebiyle dava açılan polis memuru A.K.'nin, video konferans (SEGBİS) yöntemiyle Mersin'den ifade vermesine geçildi. Avukatlar buna da itiraz ederken mahkeme başkanı, A.K'nin ifade vermesini istedi. İlk defa ifade veren sanık A.K., olayla alakası olmadığını, gaz fişeğini kendisinin atmadığını ve suçlamayı kabul etmediğini söyledi. Televizyon ekranında sanık polisi gören aile, "Bu dünyada olmasa bile öbür dünyada hesap vereceksin." diyerek tepki gösterdi.

SEGBİS'E İTİRAZ EDİLDİ

Sanık polis memuru A.K., daha sonra Cömert'in avukatlarının sorularını cevapladı. Avukatın, bir belge gösterip üzerindeki imzanın kendisine ait olup olmadığını sorması üzerine belgeyi göremediğini söyleyince avukatlar SEGBİS sistemine itiraz ederek, A.K.'nin duruşma salonunda hazır bulunması için ara karar istedi. Mahkeme heyeti de ara karar vermek üzere duruşmaya, saat 13.30'a kadar ara verdi.