11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cuma namazı sonra yaptığı konuşmada birlik ve dayanışma çağrısı yaptı. Gül, “Güçlü bir hükümetin, ümit ediyorum ki konuşarak anlaşarak kurulması da mümkündür. Böyle bir şey olursa herkes çok sevinecektir.” dedi.

Abdullah Gül, Cuma namazını Şirinevler Ulu Camii’de kıldı. Namaz çıkışı basın mensuplarının sorularını cevaplayan Gül, son günlerde yaşanan olaylardan dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Birlik ve beraberliğin önemine vurgu yapan Gül, “Herkes görüyor ki hassas dönemlerden geçiyoruz. Komşularımızda çok büyük yangın var ve onun ateşini her zaman hissediyoruz. Ayrıca hafta içiresinde Suruç’ta vahşice hayatını kaybeden 32 gence de çok üzüldük. Ayrıca şehit polislerimiz oldu, askerlerimiz oldu. Hepimizi derinden üzdü. Hepsine Allah’tan rahmet diliyorum. Böyle günlerde hepimizin beraberlik, birlik ve kardeşlik içinde olmamız gerekiyor. Gün bugündür. Dayanışma içerisinde olma günüdür.” ifadelerini kullandı.

Hükümet kurma çalışmalarına da değinin Gül, seçimlerden sonra TBMM’ye farklı fikirlerin yansıdığını belirterek, “Bu da tabi bir avantaj. Orada konuşma, diyalog ve meselelerimizi aklıselimle çözme konusunda, böyle günlerde Türkiye’nin işini sağlam tutma, Türkiye’yi her bakımdan güçlü tutmak çok önemli. Onun için güçlü bir hükümetin, ümit ediyorum ki konuşarak anlaşarak kurulması da mümkündür. Böyle bir şey olursa herkes çok sevinecektir şüphesiz ki.” şeklinde konuştu.

Herkesi sorumlu davranmaya çağıran Gül, şöyle devam etti: “Daha dikkatli davranarak Türkiye’nin daha güçlü olması, vatandaşlarımızın daha mutlu olması için elinden gelen her şeyi yapması lazım. Burada aklıselimle hareket etmek gerekiyor. Eminim ki sorumluluğu taşıyan herkes aklıselimle hareket edecektir. Türkiye’nin kıymetini hepimizin bilmesi gerekir. Vatandaşlarımızın farklı farklı görüşleri olur ama hepimizin birbirimize saygı ve sevgi duymamız gerekiyor. Böyle günlerde konuşmalarımıza, davranışlarımıza dikkat edip yapıcı olmak her şeyin başıdır.”

IŞİD’e yapılan operasyonla ilgili soruya da Gül, “Onları hükümetimiz, arkadaşlarımız bilir. Yönetenlerimiz bilir istihbarat bilgileri kendilerinde olduğu için. Eminim ki en doğru hareketleri yapıyorlardır. Yapılan şeyler dikkatli çalışmaların ortak aklın ortaya çıkarttığı kararlardır. Böyle günlerde dayanışma içinde olmamız gerekiyor.” şeklinde cevap verdi.