Kurban Bayramı'nda kesim yapacak olan acemi kasaplara uyarılarda bulunan uzmanlar, kesim yapılan kurbanlığa zarar veren ve etin lezzetini azaltan "Türk" ve "Berlin" yöntemleri yerine, "Rueff" tekniğini öneriyor.

Yaklaşan bayram öncesi kurbanlık kesimi yapacak acemi kasaplara uyarılarda bulunan Düzce Veteriner Hekimler Odası Başkanı Şerif Ali Karanfil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı'na sayılı günler kaldığına vurgu yaparak, kurbanlık kesimini uzman kişilerin yapması gerektiğini söyledi.

Uzman kişilerin dışında kesim yapacak "Acemi Kasaplara" da uyarılarda bulunan Karanfil, kesimi yapacak kasabın kurbanlıklara eziyet vermemesi gerektiğini ve kesimi kolaylaştıran teknikleri uygulaması gerektiğini ifade etti.

"Acemi Kasapların" bazı teknikler öğrenerek işlerini kolaylaştırabileceğini anlatan Karanfil, "Kurbanlık kesimlerinde hayvanların yatırılışında çok fazla şekil var ama en fazla 3 tanesi kullanılıyor. Kurbanlıkların kesimde kullanılan en yaygın yatırma şekli Türk usulü yatırma şeklidir" dedi.

Türk usulü yatırma şeklinin zahmetli ve eziyetli olduğunu belirten Karanfil, şunları söyledi:

"Türk usulü teknikte hayvanın 3 ayağı uzun bir iple bağlanır ve ipin çekilmesi ile hayvanın üç ayağı bir araya toplanarak devrilir. Bu yatırma tekniği kasap için zor, hayvan için ise eziyetlidir. Yatırma tekniklerinden bir diğeri ise 'Berlin usulü' yatırmadır. Bu yatırma tekniğinde de hayvanın 4 ayağı uzun bir iple bağlanarak ipin çekilmesiyle hayvanın ayakları toplanır ve devrilir. Bu yatırma teknikleri, biraz zahmetli ve hayvanların eziyet çekmesine neden olan tekniklerdir. Türk ve Berlin tekniği dediğimiz tekniklerde, hayvanda kesim öncesi kırık ve çıkıklar, ezikler meydana geliyor. Hayvanı kesecek olan kişilerinde zarar görmesi mümkündür çünkü kesimi yapan kişiler acemi olabiliyor ve yatırma tekniklerini de bilmiyorlar."

"Kasap için zahmetsiz, hayvanlar için de eziyetsiz yöntem"

Kurbanlık kesiminde kasap için zahmetsiz, hayvanlar için de eziyetsiz en iyi tekniğin "Rueff" olduğunu vurgulayan Karanfil, bu yöntemde hayvana hiçbir eziyet uygulamadan yatma hissi vererek yatırılabildiğini kaydetti.

Karanfil, hayvanın stressiz bir şekilde yatmasının etin lezzetli bir hal almasını da sağladığını dile getirerek, "Stresle birlikte ette oluşan bu olumsuzluklar, Rueff tekniği ile yatırılan kurbanlıklarda meydana gelmiyor. Bizimde önerdiğimiz tek kişinin bile yapabileceği bu yatırma tekniğidir. Bu tekniğin uygulanması için bize 6 veya 7 metre uzunluğunda bir ip yeterlidir. 400 kilo et veren yani canlı haliyle 800 kilonun üzerinde gelen bir hayvanı bir kişi bu yöntemle yatırabilir" diye konuştu.

"Rueff" tekniğinin uygulanabilmesi için öncelikle kurbanlığın başının sabit bir yere bağlanması gerektiğine işaret eden Karanfil, şöyle devam etti:

"Hayvanın başı sabit bir yere bağladıktan sonra elimizdeki ipi hayvanın boynuzlarına sağlam bir şekilde bağlıyoruz. İple hayvanın boyun kısmına bir halka, göğüs kısmına bir halka ve karın bölgesine bir halka yapacak şekilde sarıyoruz. Halkalarımızı yaptıktan sonra bir kişi ipin ucundan tutarak hayvana sarılı olan ipi çekmeye başlıyor. İpin yavaş yavaş çekilmesiyle hayvanda bir yatma hissi oluşuyor ve kurbanlığımız, verdiğimiz yatma hissi ile yatıyor. Kurbanlık kesecek kişiler, hayvana hiçbir eziyet uygulamadan bir kişinin tek başına yapabileceği bu tekniği uygularlarsa kesilen kurbanlıktan daha lezzetli bir et elde edeceklerdir."

 

"Keskin bir bıçakla tek hamlede kesim yapın"

Kurbanlıkların yatırılması kadar kesiminin de önemli olduğunu belirten Karanfil, ilk olarak kurbanlığın başının geriye doğru gerdirilmesi gerektiğini söyledi.

Karanfil, kesim olacak bölümdeki derinin gergin olması ve sabit tutulmasının önemine vurgu yaparak, "Hayvanın ensesinin 3'te 2'lik kısmı, olabilen en kısa sürede yani tek hamlede kesilmelidir. Hayvanın ensedeki bu 3'te 2'lik kesiminde, nefes borusu, yemek borusu ve bunların sağında solunda şah damarları vardır. Bunların tek hamlede ve en hızlı şekilde kesilmesi olabilen en acısız ve en doğru kesim yöntemidir. Bu kesimin gerçekleşmesinde önemli etkenlerden biri de kullanılan bıçağın keskin olmasıdır. Bıçak keskin olmazsa hayvanın boğazının kesilmesi uzayacak ve eziyet çekecektir" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA