Kurban Bayramı'nda kesim yapacak olan acemi kasaplara
uyarılarda bulunan uzmanlar, kesim yapılan kurbanlığa zarar veren ve etin
lezzetini azaltan "Türk" ve "Berlin" yöntemleri yerine, "Rueff"
tekniğini öneriyor.
Yaklaşan bayram öncesi kurbanlık kesimi yapacak acemi
kasaplara uyarılarda bulunan Düzce Veteriner Hekimler Odası Başkanı Şerif Ali
Karanfil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı'na sayılı günler
kaldığına vurgu yaparak, kurbanlık kesimini uzman kişilerin yapması gerektiğini
söyledi.
Uzman kişilerin dışında kesim yapacak "Acemi Kasaplara"
da uyarılarda bulunan Karanfil, kesimi yapacak kasabın kurbanlıklara eziyet
vermemesi gerektiğini ve kesimi kolaylaştıran teknikleri uygulaması gerektiğini
ifade etti.
"Acemi Kasapların" bazı teknikler öğrenerek
işlerini kolaylaştırabileceğini anlatan Karanfil, "Kurbanlık kesimlerinde
hayvanların yatırılışında çok fazla şekil var ama en fazla 3 tanesi
kullanılıyor. Kurbanlıkların kesimde kullanılan en yaygın yatırma şekli Türk
usulü yatırma şeklidir" dedi.
Türk usulü yatırma şeklinin zahmetli ve eziyetli olduğunu
belirten Karanfil, şunları söyledi:
"Türk usulü teknikte hayvanın 3 ayağı uzun bir iple
bağlanır ve ipin çekilmesi ile hayvanın üç ayağı bir araya toplanarak devrilir.
Bu yatırma tekniği kasap için zor, hayvan için ise eziyetlidir. Yatırma
tekniklerinden bir diğeri ise 'Berlin usulü' yatırmadır. Bu yatırma tekniğinde
de hayvanın 4 ayağı uzun bir iple bağlanarak ipin çekilmesiyle hayvanın
ayakları toplanır ve devrilir. Bu yatırma teknikleri, biraz zahmetli ve
hayvanların eziyet çekmesine neden olan tekniklerdir. Türk ve Berlin tekniği
dediğimiz tekniklerde, hayvanda kesim öncesi kırık ve çıkıklar, ezikler meydana
geliyor. Hayvanı kesecek olan kişilerinde zarar görmesi mümkündür çünkü kesimi
yapan kişiler acemi olabiliyor ve yatırma tekniklerini de bilmiyorlar."
"Kasap için zahmetsiz, hayvanlar için de eziyetsiz
yöntem"
Kurbanlık kesiminde kasap için zahmetsiz, hayvanlar için de
eziyetsiz en iyi tekniğin "Rueff" olduğunu vurgulayan Karanfil, bu
yöntemde hayvana hiçbir eziyet uygulamadan yatma hissi vererek
yatırılabildiğini kaydetti.
Karanfil, hayvanın stressiz bir şekilde yatmasının etin
lezzetli bir hal almasını da sağladığını dile getirerek, "Stresle birlikte
ette oluşan bu olumsuzluklar, Rueff tekniği ile yatırılan kurbanlıklarda
meydana gelmiyor. Bizimde önerdiğimiz tek kişinin bile yapabileceği bu yatırma
tekniğidir. Bu tekniğin uygulanması için bize 6 veya 7 metre uzunluğunda bir ip
yeterlidir. 400 kilo et veren yani canlı haliyle 800 kilonun üzerinde gelen bir
hayvanı bir kişi bu yöntemle yatırabilir" diye konuştu.
"Rueff" tekniğinin uygulanabilmesi için öncelikle
kurbanlığın başının sabit bir yere bağlanması gerektiğine işaret eden Karanfil,
şöyle devam etti:
"Hayvanın başı sabit bir yere bağladıktan sonra
elimizdeki ipi hayvanın boynuzlarına sağlam bir şekilde bağlıyoruz. İple
hayvanın boyun kısmına bir halka, göğüs kısmına bir halka ve karın bölgesine
bir halka yapacak şekilde sarıyoruz. Halkalarımızı yaptıktan sonra bir kişi ipin
ucundan tutarak hayvana sarılı olan ipi çekmeye başlıyor. İpin yavaş yavaş
çekilmesiyle hayvanda bir yatma hissi oluşuyor ve kurbanlığımız, verdiğimiz
yatma hissi ile yatıyor. Kurbanlık kesecek kişiler, hayvana hiçbir eziyet
uygulamadan bir kişinin tek başına yapabileceği bu tekniği uygularlarsa kesilen
kurbanlıktan daha lezzetli bir et elde edeceklerdir."
"Keskin bir bıçakla tek hamlede kesim yapın"
Kurbanlıkların yatırılması kadar kesiminin de önemli
olduğunu belirten Karanfil, ilk olarak kurbanlığın başının geriye doğru
gerdirilmesi gerektiğini söyledi.
Karanfil, kesim olacak bölümdeki derinin gergin olması ve
sabit tutulmasının önemine vurgu yaparak, "Hayvanın ensesinin 3'te 2'lik
kısmı, olabilen en kısa sürede yani tek hamlede kesilmelidir. Hayvanın ensedeki
bu 3'te 2'lik kesiminde, nefes borusu, yemek borusu ve bunların sağında solunda
şah damarları vardır. Bunların tek hamlede ve en hızlı şekilde kesilmesi
olabilen en acısız ve en doğru kesim yöntemidir. Bu kesimin gerçekleşmesinde
önemli etkenlerden biri de kullanılan bıçağın keskin olmasıdır. Bıçak keskin
olmazsa hayvanın boğazının kesilmesi uzayacak ve eziyet çekecektir" ifadesini
kullandı.
Kaynak: AA