Mardin'in Kızıltepe ilçesinde, Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen 'kasten yaralama' soruşturması kapsamında 2008 yılında ifadeleri alınan ve açılan davanın makul sürede tamamlanmadığını öne süren iki kişi, Anayasa Mahkemesi'nden (AYM), 6 bin 650'şer lira tazminat kazandı.

E.B. ve O.G. isimli iki vatandaş, Kızıltepe Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında kasten yaralama olayına karıştıkları iddiasıyla 8 Haziran 2008'de ifade verdi. İki şüpheli hakkında Kızıltepe Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 25 Şubat 2011'deki iddianamesi ile 'kasten yaralama' suçunu işledikleri iddiasıyla kamu davası açıldı. Kızıltepe 1. Asliye Ceza Mahkemesi, 10 Haziran 2014'te tutuksuz sanıkların katılmadığı duruşmada O.G.'nin beraatine, E.B.'nin ise 2 yıl 6 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına hükmetti. Gerekçeli karar 5 Kasım 2014 günü açıklandı, karar temyiz edildi. Yargıtay'ın temyiz incelemesinin sürdüğüne dikkat çeken O.G. ve E.B., AYM'ye bireysel başvuruda bulunarak, makul sürede yargılanma haklarının ihlal edildiğini dile getirdi.

DAVA BASİT AMA YARGILAMA 7 YIL SÜRMÜŞ

AYM tarafından hazırlanan raporda, "Başvurunun değerlendirilmesi neticesinde, başvuruya konu ceza davası; hukuki meselenin çözümündeki güçlük, maddi olayların karmaşıklığı, delillerin toplanmasında karşılaşılan engeller, taraf sayısı gibi kriterler dikkate alındığında karmaşık olmaktan uzaktır. Başvurucuların tutum ve davranışlarıyla ve usulü haklarını kullanırken özensiz davranmasıyla yargılamanın uzamasına önemli ölçüde sebep oldukları da söylenemez. Anılan davaya bütün olarak bakıldığında, somut başvuru açısından farklı bir karar verilmesini gerektirecek bir yön bulunmadığı ve söz konusu yaklaşık yedi yıllık yargılama sürecinde makul olmayan bir gecikmenin olduğu sonucuna varılmıştır." denildi.

Başvurucuların makul sürede yargılanma haklarının ihlal edildiği yönündeki iddialarının kabul edilebilir olduğuna hükmeden AYM, O.G. ve E.B.'ye ayrı ayrı net 6 bin 650'şer lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi.