Elazığ’da feshedilen Eyüpbağları Sulama Birliği işçileri tarafından, 5 yıldır maaş alamadıkları gerekçesiyle başlatılan açlık grevinde beşinci güne girildi. Malatya Sulama Birliği işçileri açlık grevi yapan işçilere destek vermek için Elazığ’a gelirken, açlık grevindeki iki işçi bugün rahatsızlandı. Açlık grevinin beşinci gününde rahatsızlanan işçiler Bekir Demir ve Süleyman Tanış ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Malatya Sulama Birliği işçileri adına konuşan Ali Sönmez, açlık grevi yapan işçi arkadaşlarının yanlarında oldukları ve haklarının bir an önce verilmesi gerektiğini belirtti. Elazığ’da açlık grevi yapan işçilere destek vermek için geldiklerini belirten Sönmez, ”5620 sayılı yasa ile belediyeler ve özel idare birliklerinde çalışan ve kadro verilerek diğer kurumlarda çalışanlar, kadronun nimetlerinden faydalanırken sulama birliklerinde çalışanlar sürekli görünmezden gelinmiştir. Hakları ellerinden alınmak isteniyor. Çoğu sulama birliği çalışanı mağdur edilmiştir. Bazen maaş alamamış, bazen de kötü muameleye maruz kalarak işlerinden olmuşlardır. Yaklaşık on beş yıldır çalışan arkadaşlarımız kolay bir kanunla bir yönetmelikle işsiz bırakılabilmektedir. En verimli dönemlerini sulama birliklerinde geçiren emek veren biz çalışanlar bir muamma içerisinde kalarak geleceğimizi görememekteyiz. Bunca işçinin ve ailelerinin vebaline girilmektedir. Yüce dinimizde de işçinin hak ve hukukun gözetilmesi belirtilmektedir. Sulama birlikleri çalışanlarına sahip çıkılması ve açlık grevine başlayan arkadaşlarımızın haklarının verilmesi temennisiyle haklı davalarında yanlarında olduğumuzu göstermek için buraya geldik.” dedi.

Verilen hakların geri alınamayacağı gibi çıkarılan yasanın da geriye doğru işletilmesinin hukuken mümkün olmadığını belirten Sönmez, ”Biz hakkımızın verilmesini istiyoruz. İş aş güvence istiyoruz. Tolerans beklemiyoruz. Kimsenin amaçlarına alet olmayacağız. Bizler ekmek partiliyiz. Ekmeğimizin peşinde hakkımızı arıyoruz. Hükümete ve muhalefet partilerine sesleniyoruz. Gerekli hukuki çalışmaların yapılarak kimsenin mağdur edilmemesini istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Malatya Sulama Birliği'nden destek için gelen işçilere teşekkür eden Eyüp Bağları Sulama Birliği işçisi Cihan Yeşilkaya ise Elazığ’daki yetkililerin olaya duyarsız kaldığı belirterek, ”Bugün açlık grevimizin beşinci günündeyiz. Arkadaşlarımız bugün itibariyle teker teker rahatsızlanarak hastaneye gitmeye başladı. Elazığ’daki yetkililerimiz Elazığ’daki sorunların üstünü örtmeyi bıraksınlar. Bu sorun nasıl çözülür diye buraya bir gelsinler. Neden açlık grevine gittik diye bir sorsunlar. Açlık grevine gidilmesinin ana nedeni beş yıldır üzerimizde olan baskı ve sahipsizliktir. Beş yıl bugün yarın yapacağız diye oyalandık. Bu İçişleri ve Maliye Bakanlığı'nca verilmiş bir haktır. Buna bir çözüm bulun. Buraya sivil toplum kuruluşları geldi, Malatya’dan sesimiz duyuldu Malatya’da ki sulama birlikleri çıkıp buraya geliyor maalesef Elazığ’da ki yetkililerimiz sesimizi duyup buraya gelmediler. Ya da duymak istemediler.” şeklinde konuştu.