Halkın Kurtuluş Partisi (HKP), adaların işgaline göz yumulduğu iddiasıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ali Babacan, Mevlüt Çavuşoğlu, Abdülkadir Aksu, Osman Güneş, İdris Naim Şahin, Muammer Güler, Efkan Ala ve Sebahattin Öztürk hakkında, TCK 302. madde gereğince suç duyurusunda bulunuldu.

HKP İzmir İl Örgütü, mülkiyeti Türkiye’de bulunan 16 ada ve bir kayalığın Yunanistan tarafından yerleşime açılarak fiilen işgal edildiği, iktidarın değişik kademelerindekilerinin, uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde bu durumu engelleyebilecek makamlarda bulunmalarına rağmen AB uyum politikalarına zarar gelmemesi için göz yumarak vatan toprağının işgaline ortak oldukları iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Çeşme Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusu dilekçesini veren HKP Genel Sekreter Yardımcısı Tacettin Çolak, “Yunanistan’ın bu sorumsuz, barışa aykırı tutumundan ötürü uyarıyoruz ve savaşlarla dolu geçmişi olan Türk–Yunan ilişkilerinin sonradan barışla taçlandığını ifade ediyoruz. Mondros Mütarekesi’nden sonra İzmir’i işgal eden Yunanistan’ın tutumu karşısında sonradan gelişen Türk-Yunan dostluğunu hatırlatıyoruz. Unutmayınız ki Türk ve Yunan halkları arasındaki barış, Türk ve Yunan halklarının savaş sonucu kazandığı ve kaybedemeyeceği bir hazinedir.” dedi.

Av. Çolak, cumhuriyet savcılarını cumhuriyet hukukunu uygulamaya çağırdıklarını söyleyerek, “Vatan toprağının bu işgaline karşı koymamak, devletin görevli kademelerinde bulunanlar bakımından, suça fer’i iştirak bağlamında açıkça Türk Ceza Kanunu’nun 302. maddesinde tanımlanan suçun sübutudur. Devlet yetkililerinin görevi yurdu ve halkı korumak, onların hakkına sahip çıkmak ve bu uğurda ulusal ve uluslararası hukuktan kaynaklanan tüm hak ve yetkileri aktif biçimde icra etmek üzerine olmalıdır. Ne yazık ki AKP hükümetinden böyle bir yurtseverlik, halkseverlik beklemek saflık olur.” dedi.